Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten smak wszyscy pamiętamy z dzieciństwa: kromka świeżego chleba posmarowana zrobionym przez mamę pachnącym, niemal słodkim smalcem. Do tego ogórek kiszony lub posiekana szalotka... i już wyobraźnia zaczyna pracować. Taki smalec własnej roboty, który przywoła smak dzieciństwa, każdy może zrobić sam. Tajemnica jego aromatu tkwi w dobrej jakości słoninie. Kiedyś był symbolem przaśnego, codziennego jedzenia. Dziś chleb posmarowany tym rarytasem jest częstą przystawką na przyjęciach, w restauracjach i na piknikach. Podajemy sprawdzony przepis na ten staropolski przysmak, dzięki któremu uzyskasz dwa rodzaje smalcu własnej roboty.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 492
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 606
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 899
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 292
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 492
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 606
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 899
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 292
Składniki
Słoninę zmiel lub pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do dużego garnka i gotuj na małym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Słonina będzie się topić w zależności od jakości od godziny do nawet trzech. Jeśli wolisz miękkie skwarki – wytapiaj słoninę krócej. Jeśli preferujesz chrupiące skrzeczki – proces wytapiania się wydłuży.
Kiedy skwarki w wytopionej słoninie są wciąż jasne i miękkie, możesz zebrać część wytopionego smalcu do słoika. Bez dodatków będzie świetnym podkładem do kanapek lup produktem do smażenia. Taki smalec możesz przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy, ale po otwarciu słoika trzeba go zużyć w ciągu miesiąca.
Cebulę poszatkuj i czosnek i dorzuć do reszty smalcu i wytapiaj wszystko jeszcze przez kwadrans tak długo, aż cebula zbrązowieje. Wtedy wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj majeranek i sól. Smalec przelewaj do słoików lub do kamionkowego garnka. Po wystygnięciu przechowuj w lodówce około miesiąca. Skwarki i cebula sprawią, że smalec szybciej będzie jełczał. Sposobem na jego dłuższe przechowywanie jest zamrażarka.
Możesz też zrobić jeden rodzaj smalcu. Nie odlewaj wtedy samego smalcu, ale pod koniec jego wytapiania dorzuć do niego cebulę, czosnek i przyprawy. Przelewając całość do słoików, postaraj się, by w każdym z nich była podobna ilość skwarków. Ten rodzaj smalcu własnej roboty przechowuj w lodówce około miesiąca. Możesz go też zamrozić.