Tradycyjny smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem – idealny na świeży chleb z ogórkiem kiszonym! To prosty i sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Smalec doprawiony majerankiem to prawdziwy smak dzieciństwa i polskiej kuchni.
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Składniki
- 600 g słoniny
- 250 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 jabłko (najlepiej kwaśne, np reneta)
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
Składniki
- 600 g słoniny
- 250 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 jabłko (najlepiej kwaśne, np reneta)
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz

Potrzebne przybory kuchenne
patelnia, naczynie do przechowania,
Etapy przygotowania
Słoninę kroimy w drobną kostkę i przekładamy na zimną patelnię. Wytapiamy tłuszcz na małym ogniu, regularnie mieszając, aż skwarki staną się złociste i chrupiące. Wytopiony tłuszcz będzie bazą dla smalcu.

Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do wytopionej słoniny. Smażymy razem na małym ogniu, aż boczek stanie się delikatnie rumiany i wyda swój aromatyczny tłuszcz.

Cebulę i jabłko obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Najpierw wrzucamy na patelnię cebulę i smażymy, aż się zeszkli i nabierze złocistego koloru. Następnie dodajemy jabłko i smażymy chwilę, aż zmięknie.

Na koniec dodajemy majeranek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy całość, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.

Gotowy smalec przelewamy do słoików lub naczyń ceramicznych. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki. Smalec najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy stężeje i przejdzie wszystkimi smakami. Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Mazurek to tradycyjny przysmak wielkanocny. Najczęściej robi się go z krucheg...
Odsłon: 33054
Ostatnio komentowane przepisy

Mazurek to tradycyjny przysmak wielkanocny. Najczęściej robi się go z krucheg...
Odsłon: 33054



Składniki
- 600 g słoniny
- 250 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 jabłko (najlepiej kwaśne, np reneta)
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
Słoninę kroimy w drobną kostkę i przekładamy na zimną patelnię. Wytapiamy tłuszcz na małym ogniu, regularnie mieszając, aż skwarki staną się złociste i chrupiące. Wytopiony tłuszcz będzie bazą dla smalcu.
Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do wytopionej słoniny. Smażymy razem na małym ogniu, aż boczek stanie się delikatnie rumiany i wyda swój aromatyczny tłuszcz.
Cebulę i jabłko obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Najpierw wrzucamy na patelnię cebulę i smażymy, aż się zeszkli i nabierze złocistego koloru. Następnie dodajemy jabłko i smażymy chwilę, aż zmięknie.
Na koniec dodajemy majeranek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy całość, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.
Gotowy smalec przelewamy do słoików lub naczyń ceramicznych. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki. Smalec najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy stężeje i przejdzie wszystkimi smakami. Smacznego :)
Z tego co czytam to zapowiada się bardzo smacznie gratuluję