Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem – idealny na świeży chleb z ogórkiem kiszonym! To prosty i sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Smalec doprawiony majerankiem to prawdziwy smak dzieciństwa i polskiej kuchni.
patelnia, naczynie do przechowania,
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 117
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1186
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31223
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3641
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4610
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8125
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 117
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1186
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31223
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3641
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4610
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8125
Składniki
Słoninę kroimy w drobną kostkę i przekładamy na zimną patelnię. Wytapiamy tłuszcz na małym ogniu, regularnie mieszając, aż skwarki staną się złociste i chrupiące. Wytopiony tłuszcz będzie bazą dla smalcu.
Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do wytopionej słoniny. Smażymy razem na małym ogniu, aż boczek stanie się delikatnie rumiany i wyda swój aromatyczny tłuszcz.
Cebulę i jabłko obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Najpierw wrzucamy na patelnię cebulę i smażymy, aż się zeszkli i nabierze złocistego koloru. Następnie dodajemy jabłko i smażymy chwilę, aż zmięknie.
Na koniec dodajemy majeranek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy całość, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.
Gotowy smalec przelewamy do słoików lub naczyń ceramicznych. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki. Smalec najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy stężeje i przejdzie wszystkimi smakami. Smacznego :)