Do góry

Przetwory Przepis na:

Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 287

Dodano:

Odsłon: 2651

Sok z kiszonych buraków jest zdrowym napojem. Stanowi doskonałą bazę do czerwonego barszczu i chłodników.

Składniki

  • dowolna ilość czerwonych buraków
  • Przyprawy na 4 l słój:
  • 5-4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • 6-7plasterków imbiru
  • 4 liście laurowe
  • 6-8 kulek ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu kolorowego
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka kozieradki
  • Zalewa: na 1litr wody przefiltrowanej łyżka soli morskiej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sok z kiszonych buraków

Przygotowanie

  1. Dokładnie wymyte, wyszorowane buraki ze skórą kroję na plastry i kawałki. Układam w naczyniu przekładając przyprawami do 3/4 wysokości.

  2. Sól rozpuszczam w przefiltrowanej wodzie i zalewam buraki tak by zalewa pokryła buraki. Zakładam ( nie dokręcam) przykrywkę. Buraki kiszą się w temperaturze pokojowej około 14 dni. Koniecznie systematycznie mieszamy i zdejmujemy pianę

  3. Gdy sok jest wystarczająco kwaśny odcedzam go przez gęste sito. Rozlewam do wysterylizowanych butelek lub słoików, zakręcam i przechowuję w chłodnym miejscu,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 21 września Droga Pani,
Żadnej piany , szumowin , kożuchów się nie zdejmuje. Barszcz się kisi w zakręconych mocno słoikach. Drogą prób i błędów znalazłem sposób na kiszenie buraków. Potrząsałem zakręcone słoje raz dziennie i wyszedł klarowny barszcz. Proszę nie mieć mi za złe, ale na tym polega fermentacja , bez dostępu powietrza. Serdecznie pozdrawiam :-)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń