Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok z kiszonych buraków jest zdrowym napojem. Stanowi doskonałą bazę do czerwonego barszczu i chłodników.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 121
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 121
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Składniki
Dokładnie wymyte, wyszorowane buraki ze skórą kroję na plastry i kawałki. Układam w naczyniu przekładając przyprawami do 3/4 wysokości.
Sól rozpuszczam w przefiltrowanej wodzie i zalewam buraki tak by zalewa pokryła buraki. Zakładam ( nie dokręcam) przykrywkę. Buraki kiszą się w temperaturze pokojowej około 14 dni. Koniecznie systematycznie mieszamy i zdejmujemy pianę
Gdy sok jest wystarczająco kwaśny odcedzam go przez gęste sito. Rozlewam do wysterylizowanych butelek lub słoików, zakręcam i przechowuję w chłodnym miejscu,