Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieszanki warzywnej używam do przyrządzania zup, sosów, wywarów itd. Od czasu kiedy przyrządzam ową mieszankę nie używam kostek rosołowych, przypraw typu "Kucharek, Vegeta" itd. Pierwszy raz przyrządziłam mieszankę z podanych poniżej proporcji, obecnie zwiększam je 5-krotnie i mam zapas na dłuższy okres:)
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 249
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 731
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21757
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 249
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 731
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21757
Składniki
Do przygotowania mieszanki warzywnej można użyć specjalnej maszyny do ścierania warzyw, ale możemy także przygotować ją na tarce- co jest bardziej czaso- i pracochłonne:) Także korzenie warzyw ścieramy na grubych oczkach, a pozostałe warzywa bardzo drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do jednej miski i mieszamy razem. Tak przygotowaną mieszankę ważymy i dodajemy sól- 20% wagi przygotowanej mieszanki. Zostawiamy na 12- 16 godzin. Po tym czasie mieszankę odciskamy i pakujemy w słoiczki. Mocno zakręcamy i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Taka mieszanka jest dodawana przeze mnie do wielu potraw. Gorąco polecam:)