Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieszanki warzywnej używam do przyrządzania zup, sosów, wywarów itd. Od czasu kiedy przyrządzam ową mieszankę nie używam kostek rosołowych, przypraw typu "Kucharek, Vegeta" itd. Pierwszy raz przyrządziłam mieszankę z podanych poniżej proporcji, obecnie zwiększam je 5-krotnie i mam zapas na dłuższy okres:)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11962
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16487
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5302
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11962
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16487
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5302
Składniki
Do przygotowania mieszanki warzywnej można użyć specjalnej maszyny do ścierania warzyw, ale możemy także przygotować ją na tarce- co jest bardziej czaso- i pracochłonne:) Także korzenie warzyw ścieramy na grubych oczkach, a pozostałe warzywa bardzo drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do jednej miski i mieszamy razem. Tak przygotowaną mieszankę ważymy i dodajemy sól- 20% wagi przygotowanej mieszanki. Zostawiamy na 12- 16 godzin. Po tym czasie mieszankę odciskamy i pakujemy w słoiczki. Mocno zakręcamy i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Taka mieszanka jest dodawana przeze mnie do wielu potraw. Gorąco polecam:)