Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze, dlatego proponuje wam dzisiaj przepis na pyszny sos pomidorowy do pizzy. Zamknijcie ten pyszny smak w słoiku, aby móc wspominać smaki lata w zimie. Łatwy, tani i pyszny sos do pizzy.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3892
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 305
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 693
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3892
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 305
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 693
Składniki
Umyte pomidory pozbawić szypułek, i naciąć skórkę na krzyż. Umieścić w misce i zalać gorącą wodą. Pomidory moczyć w gorącej wodzie 2 – 3 minuty. Następnie pomidory wyjąć z wody, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej, chwilę przestudzić i obrać. Obrane pomidory pokroić na większe kawałki i zblendować wraz z oczyszczoną z nasion i pokrojoną papryką, chilli oraz obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulą.
Zblendowane składniki przelać do odpowiednio dużego garnka i zagotować z dodatkiem soli, cukru oraz oliwy . Od czasu zagotowania sos gotować około godziny, na zmniejszonym grzaniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy sos się juz ładnie zredukuje, doprawić go pozostałymi przyprawami, startym czosnkiem oraz octem. Dobrze wymieszać i pogotować następne 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Kiedy sos zgęstnieje ściągnąć go z grzania i jeszcze gorący przelać do małych, wyparzonych słoików. Słoiki szybko zakręcić. Jeśli sos przeznaczony jest do szybkiego zużycia można go tylko w zakręconych słoikach wystudzić. Jeśli chcemy przedłużyć jego przydatność do spożycia, proponuje słoiki zapasteryzować.
Gorące słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką i zalewamy gorącą wodą do 3/4 wysokości słoika. Słoiki gotujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody. Zapasteryzowane słoiki wyjąc z garnka i studzić odwrócone do góry dnem. Smacznego!