Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze, dlatego proponuje wam dzisiaj przepis na pyszny sos pomidorowy do pizzy. Zamknijcie ten pyszny smak w słoiku, aby móc wspominać smaki lata w zimie. Łatwy, tani i pyszny sos do pizzy.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1003
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 314
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 74
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1003
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 314
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 74
Składniki
Umyte pomidory pozbawić szypułek, i naciąć skórkę na krzyż. Umieścić w misce i zalać gorącą wodą. Pomidory moczyć w gorącej wodzie 2 – 3 minuty. Następnie pomidory wyjąć z wody, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej, chwilę przestudzić i obrać. Obrane pomidory pokroić na większe kawałki i zblendować wraz z oczyszczoną z nasion i pokrojoną papryką, chilli oraz obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulą.
Zblendowane składniki przelać do odpowiednio dużego garnka i zagotować z dodatkiem soli, cukru oraz oliwy . Od czasu zagotowania sos gotować około godziny, na zmniejszonym grzaniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy sos się juz ładnie zredukuje, doprawić go pozostałymi przyprawami, startym czosnkiem oraz octem. Dobrze wymieszać i pogotować następne 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Kiedy sos zgęstnieje ściągnąć go z grzania i jeszcze gorący przelać do małych, wyparzonych słoików. Słoiki szybko zakręcić. Jeśli sos przeznaczony jest do szybkiego zużycia można go tylko w zakręconych słoikach wystudzić. Jeśli chcemy przedłużyć jego przydatność do spożycia, proponuje słoiki zapasteryzować.
Gorące słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką i zalewamy gorącą wodą do 3/4 wysokości słoika. Słoiki gotujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody. Zapasteryzowane słoiki wyjąc z garnka i studzić odwrócone do góry dnem. Smacznego!