Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos do pizzy na zimę, do słoików.

Sos do pizzy na zimę, do słoików.

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 2230

Dodano:

Odsłon: 2885

O tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze, dlatego proponuje wam dzisiaj przepis na pyszny sos pomidorowy do pizzy. Zamknijcie ten pyszny smak w słoiku, aby móc wspominać smaki lata w zimie. Łatwy, tani i pyszny sos do pizzy.

Składniki

  • 1 1/2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 średnia główka czosnku
  • 1 cebula około 150 g
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki ziołowej mieszanki włoskiej
  • 1/2 łyżki oregano
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki zmielonej pieprzu czarnego
  • 50 ml octu jabłkowego
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sos do pizzy na zimę, do słoików.

Przygotowanie

  1. Umyte pomidory pozbawić szypułek, i naciąć skórkę na krzyż. Umieścić w misce i zalać gorącą wodą. Pomidory moczyć w gorącej wodzie 2 – 3 minuty. Następnie pomidory wyjąć z wody, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej, chwilę przestudzić i obrać.

    Obrane pomidory pokroić na większe kawałki i zblendować wraz z oczyszczoną z nasion i pokrojoną papryką, chilli oraz obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulą.

  2. Zblendowane składniki przelać do odpowiednio dużego garnka i zagotować z dodatkiem soli, cukru oraz oliwy . Od czasu zagotowania sos gotować około godziny, na zmniejszonym grzaniu, co jakiś czas mieszając.

    Kiedy sos się juz ładnie zredukuje, doprawić go pozostałymi przyprawami, startym czosnkiem oraz octem. Dobrze wymieszać i pogotować następne 30 minut, co jakiś czas mieszając.

  3. Kiedy sos zgęstnieje ściągnąć go z grzania i jeszcze gorący przelać do małych, wyparzonych słoików. Słoiki szybko zakręcić.
    Jeśli sos przeznaczony jest do szybkiego zużycia można go tylko w zakręconych słoikach wystudzić. Jeśli chcemy przedłużyć jego przydatność do spożycia, proponuje słoiki zapasteryzować.

  4. Gorące słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką i zalewamy gorącą wodą do 3/4 wysokości słoika. Słoiki gotujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody.

    Zapasteryzowane słoiki wyjąc z garnka i studzić odwrócone do góry dnem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń