Sos paprykowo-czosnkowy jest doskonały na zimę. Z powodzeniem zastąpi keczup, sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub sos do makaronu. Warto przygotować domowy sos, by wyeliminować konserwanty, które zawierają kupione, gotowe produkty w sklepie.
Sos paprykowo-czosnkowy do słoików
Składniki
- 2 kg czerwonej papryki (może być mix)
- 1 kg pomidorów
- 1 papryczka chili
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 70 ml octu
- 70 ml oleju
Składniki
- 2 kg czerwonej papryki (może być mix)
- 1 kg pomidorów
- 1 papryczka chili
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 70 ml octu
- 70 ml oleju

Etapy przygotowania
Umyj papryki, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, usuń błonki i pokrój w kostkę. Podczas krojenia papryczki chili korzystaj z jednorazowych rękawiczek. Dla uzyskania bardziej intensywnego smaku sosu możesz upiec papryki w piecu nagrzanym do 200°C, aż do sczerwienia skórki. Następnie obierz papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ. Sparz pomidory wrzątkiem, wytnij twarde części i pokrój w kostkę. Obierz czosnek i drobno posiekaj.
W dużym garnku podgrzej olej, wrzuć czosnek i chwilę przesmaż. Mieszaj od czasu do czasu, by czosnek się nie przypalił. Dodaj pokrojone papryki, pomidory, cukier, sól i ocet. Gotuj warzywa przez 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dla uzyskania gładkiej konsystencji możesz użyć blendera lub przetrzeć sos przez sitko. Możesz też zostawić sos w podstawowej formie, z wyczuwalnymi kawałkami warzyw.
Gorącym sosem napełniaj czyste słoiki, mocno zakręcaj i odwracaj do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Sos paprykowo-czosnkowy przechowuj w spiżarni.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 2 kg czerwonej papryki (może być mix)
- 1 kg pomidorów
- 1 papryczka chili
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 70 ml octu
- 70 ml oleju
Umyj papryki, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, usuń błonki i pokrój w kostkę. Podczas krojenia papryczki chili korzystaj z jednorazowych rękawiczek. Dla uzyskania bardziej intensywnego smaku sosu możesz upiec papryki w piecu nagrzanym do 200°C, aż do sczerwienia skórki. Następnie obierz papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ. Sparz pomidory wrzątkiem, wytnij twarde części i pokrój w kostkę. Obierz czosnek i drobno posiekaj.
W dużym garnku podgrzej olej, wrzuć czosnek i chwilę przesmaż. Mieszaj od czasu do czasu, by czosnek się nie przypalił. Dodaj pokrojone papryki, pomidory, cukier, sól i ocet. Gotuj warzywa przez 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dla uzyskania gładkiej konsystencji możesz użyć blendera lub przetrzeć sos przez sitko. Możesz też zostawić sos w podstawowej formie, z wyczuwalnymi kawałkami warzyw.
Gorącym sosem napełniaj czyste słoiki, mocno zakręcaj i odwracaj do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Sos paprykowo-czosnkowy przechowuj w spiżarni.
Pyszotka:)