Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos słodko- kwaśny z ananasem

Sos słodko- kwaśny z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 1393

Dodano:

Odsłon: 5108

Sos dobrze smakuje z ryżem i filetem z kurczaka.

Składniki

  • Skladniki I
  • 3 kg pomidorów sparzonych i obranych
  • 1 kg cebuli białej pokrojonej w piórka
  • 1 kg papryki oczyszczonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 łyżka soli
  • Składniki II
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 2 szkl. cukru
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ¾ szkl. octu
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sos słodko- kwaśny z ananasem

Przygotowanie

  1. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, łączymy z cebulą i zasypujemy 1 łyżką soli.

    Odstawiamy na noc.

  2. Po tym czasie odlewamy powstały sok i łączymy ze składnikami II
    i gotujemy ok. 20 min na wolnym ogniu.

    Dodajemy kukurydzę ( bez zalewy ) i ananasa ( bez soku ) pokrojonego
    w kostkę.

    Do soku z ananasa dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i gotujemy kisiel.

    Gorący kisiel łączymy z warzywami i wkładamy do słoików.

    Pasteryzujemy ok. 5 min.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń