Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na cukinię trwa w najlepsze, więc to idealny czas na przygotowanie przetworów i zachowanie smaków lata. Proponujemy pyszny sos z cukinii do makaronu – zdrową alternatywę dla gotowych produktów ze sklepu. Ten słodko-kwaśny sos jest aromatyczny, lekko pikantny i doskonale pasuje nie tylko do makaronu, lecz także kaszy czy ryżu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, tostów czy nawet jako sos do pizzy.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93929
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2726
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3543
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1639
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2319
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93929
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2726
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3543
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1639
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2319
Składniki
Jeśli masz młodą cukinię, wystarczy, że dokładnie ją umyjesz i odetniesz końcówki. Z większych warzyw obierz skórkę i usuń gniazda nasienne. Pokrój cukinie w kostkę. Pomidory przelej wrzątkiem, zdejmij skórkę i także pokrój w kostkę. Obraną cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dla podbicia smaku sosu możesz także dodać drobno pokrojoną paprykę lub startą na tarce jarzynowej marchewkę.
Do dużego garnka wlej passatę, dodaj koncentrat pomidorowy, olej i wodę. Wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie wsyp sól oraz cukier i ponownie zamieszaj. Pozwól sosowi się zagotować, po czym wrzuć pokrojone pomidory, cukinię, czosnek i cebulę. Gotuj sos na wolnym ogniu przez 45-60 minut, mieszając od czasu do czasu. Podczas gotowania warzywa się rozpadną, jednak aby uzyskać większą gładkość, zblenduj sos. Na koniec wlej ocet, energicznie zamieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub cukru. Możesz doprawić czarnym pieprzem, mieloną chili albo wsypać ulubione, suszone zioła, np. oregano lub bazylię.
Sos trzymaj na małym ogniu i przekładaj do słoików. Wytrzyj krawędzie i mocno zakręć pokrywką. Odwróć słoiki do góry dnem, ustaw na ręczniku kuchennym i przykryj drugim ręcznikiem. Odstaw słoiki z sosem do całkowitego wystygnięcia przez całą noc.
Tak przygotowany sos z cukinii do makaronu możesz przenieść do spiżarni lub piwnicy. Jeśli nie masz pewności czy słoiki dobrze się zamknęły, po napełnieniu i zamknięciu ich, pasteryzuj sos przez ok. 5-7 minut i odstaw do ostygnięcia.