Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam sos z 3 rodzajów ostrych papryczek: Scotch Bonnet, Red Cayenne, Yellow Cayenne. Sos za pasteryzowałam w 2 słoikach, 500 ml i 250 ml. Sos idealny do meksykańskich potraw oraz jako dodatek do różnego rodzajów zup i sosów.
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 37
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 334
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 37
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 334
Składniki
Wymyte papryczki kroimy drobno, pomidory i morele kroimy w kostkę.
Pokrojone składniki wkładamy do garnczka i dusimy na małym ogniu do ich zmiękczenia.
Podczas duszenia dodajemy sok z jednej cytryny, czosnek, cukier i sos sojowy ciemny.
Gdy składniki w garnku będą miękkie zakańczamy duszenie, studzimy.
Całość rozdrabniamy blenderem. Rozdrobnione składniki przecieramy przez gęste sitko. Przetarty sos doprowadzamy do zagotowania się. Na wolnym ogniu musimy zredukować troszkę wody, sos musi być trochę gęściejszy. Możemy dłużej redukować jak kto chce więcej gęsty aż do pasty.
Gorący sos wlewamy do słoiczków i od razu zakręcamy. Zakręcone słoiczki studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki. Słoiczków nie trzeba oddzielnie pasteryzować, u mnie tak zamknięte słoiczki z ostrym sosem z papryczek stoją w piwnicy rok i nic dla sosu się nie stało. Smacznego :)
Tak dla uwagi, papryczki Scotch Bonnet, Red Cayenne, Yellow Cayenne wyhodowałam sama w doniczkach. Moja papryczka Scotch Bonnet.
A to moje papryczki Yellow i Red Cayenne.