Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos z pieczonych warzyw można wykorzystać do przygotowania szybkiego obiadu. Idealnie nadaje się do makaronu czy ryżu. Stanowi też smaczny dodatek na przykład do lecza.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5464
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 971
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11912
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5105
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1396
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5464
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 971
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11912
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5105
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1396
Składniki
Warzywa myjemy. Pomidory kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na blasze. Ważne jest aby układać je skórką do dołu. Skórę na pomidorach zostawiamy ponieważ po upieczeniu skórę ściągniemy bez żadnych problemów. Obcinamy końcówki od cukinii i dzielimy ją na kawałki. Ich kształt jest dowolny, jeśli chodzi o wielkość to kawałki powinny być mniej więcej wielkości pomidorów. Warzywa polewamy łyżką oliwy z oliwek i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie w 200°C. Po tym czasie pozostawiamy je do wystudzenia.
Paprykę dzielimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze, ale tym razem skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego również do 200°C i pieczemy około 30-40 minut, aż skóra zczernieje. Dzięki temu będziemy mogli ją ściągnąć z łatwością. Kiedy warzywa wystygną możemy przejść do obierania.
Ściągamy skórę z pomidorów i papryki i umieszczamy je w dużym garnku. Dodajemy cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chili. Używając blendera miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ocet, zioła, przyprawy, oliwę z oliwek i ponownie blendujemy. Sos stawiamy na gazie i gotujemy (uwaga będzie bardzo pryskał). Jeśli chcemy aby nasz sos był bardziej gęsty musimy go gotować trochę dłużej, aż do uzyskania preferowanej konsystencji. Po zagotowaniu przelewamy sos do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy.
Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania. Słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy i stawiamy do góry dnem pozostawiając do wystudzenia. Smacznego