Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos z pieczonych warzyw

Sos z pieczonych warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 4043

Dodano:

Odsłon: 600

Sos z pieczonych warzyw można wykorzystać do przygotowania szybkiego obiadu. Idealnie nadaje się do makaronu czy ryżu. Stanowi też smaczny dodatek na przykład do lecza.

Składniki

  • 2 kg pomidorów (soczysty i dojrzałych)
  • 1 kg cukinii
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 główka czosnku
  • 1 papryczka chilli (gatunek i wielkość zależy od tego jak bardzo pikantne sosy lubicie :))
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy pieprz (około 1 łyżeczka)
  • sól (około 3 łyżeczek)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy. Pomidory kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na blasze. Ważne jest aby układać je skórką do dołu. Skórę na pomidorach zostawiamy ponieważ po upieczeniu skórę ściągniemy bez żadnych problemów. Obcinamy końcówki od cukinii i dzielimy ją na kawałki. Ich kształt jest dowolny, jeśli chodzi o wielkość to kawałki powinny być mniej więcej wielkości pomidorów. Warzywa polewamy łyżką oliwy z oliwek i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie w 200°C. Po tym czasie pozostawiamy je do wystudzenia.

  2. Paprykę dzielimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze, ale tym razem skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego również do 200°C i pieczemy około 30-40 minut, aż skóra zczernieje. Dzięki temu będziemy mogli ją ściągnąć z łatwością.
    Kiedy warzywa wystygną możemy przejść do obierania.

  3. Ściągamy skórę z pomidorów i papryki i umieszczamy je w dużym garnku. Dodajemy cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chili. Używając blendera miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ocet, zioła, przyprawy, oliwę z oliwek i ponownie blendujemy.
    Sos stawiamy na gazie i gotujemy (uwaga będzie bardzo pryskał). Jeśli chcemy aby nasz sos był bardziej gęsty musimy go gotować trochę dłużej, aż do uzyskania preferowanej konsystencji. Po zagotowaniu przelewamy sos do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy.

  4. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania. Słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy i stawiamy do góry dnem pozostawiając do wystudzenia.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń