Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos ze słodkich czerwonych papryk.

Sos ze słodkich czerwonych papryk.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1423 Ocena: 18415

Dodano:

Odsłon: 617

Idealny sos zrobiony ze słodkich czerwonych papryk, jako dodatek do zup, gulaszu i innych potraw.

Składniki

  • czerwone papryki słodkie 8 szt.
  • kiszony czosnek 2 główki
  • cebula 2 szt.
  • śliwki polskie 10 szt.
  • cukier trzcinowy 100 g
  • olej paprykowy (z papryczek chili zalanych olejem) 50 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • woda z kiszonego czosnku 200 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki myjemy, pozbawiamy nasiona i kroimy w kostkę. Pokrojone papryki umieszczamy w garnku o pojemności 5 litrów, zalewamy 2 szklankami wywaru z kiszonego czosnku, zagotowujemy. Gdy papryki zagotują się to zmniejszamy ogień i gotujemy 60 minut dodając pokrojone w kostkę cebule, śliwki i kiszony czosnek. Podczas gotowania dodajemy olej paprykowy, cukier, sól do smaku i pieprz. Po godzinnym gotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i całość rozdrabniamy blenderem. Rozdrobniony sos z papryki ponownie wstawiamy i gotujemy 3-4 godziny żeby zredukować wodę, żeby sos był gęsty jak ketchup. Gotowym, gęstym sosem napełniamy wyparzone słoiczki, zamykamy szczelnie i pasteryzujemy 20 minut we wrzącej wodzie. Ostudzone słoiczki wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń