Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos ze słodkich i ostrych papryk.

Sos ze słodkich i ostrych papryk.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1424 Ocena: 18416

Dodano:

Odsłon: 754

Sos ze słodkich i ostrych papryk, idealny jako dodatek do różnego rodzaju potraw.

Składniki

  • czerwone papryki słodkie 8 szt.
  • papryczki scorpion mustard 6 szt.
  • papryczki habanero chocolate 8 szt.
  • kiszony czosnek 2 główki
  • cebula 2 szt.
  • śliwki polskie 10 szt.
  • cukier trzcinowy 100 g
  • olej paprykowy (z papryczek chili zalanych olejem) 50 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • wywar z kiszonego czosnku 200 ml
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki myjemy, pozbawiamy nasiona i kroimy w kostkę. Pokrojone papryki umieszczamy w garnku o pojemności 5 litrów, zalewamy 2 szklankami wywaru z kiszonego czosnku, zagotowujemy. Gdy papryki zagotują się to zmniejszamy ogień i gotujemy 60 minut dodając pokrojone w kostkę cebule, śliwki i kiszony czosnek. Podczas gotowania dodajemy olej paprykowy, cukier, sól do smaku i pieprz. Po godzinnym gotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i całość rozdrabniamy blenderem. Rozdrobniony sos z papryk ponownie wstawiamy i gotujemy 3-4 godziny żeby zredukować wodę, żeby sos był gęsty jak ketchup. Gotowym, gęstym sosem napełniamy wyparzone słoiczki, zamykamy szczelnie i pasteryzujemy 20 minut we wrzącej wodzie. Ostudzone słoiczki wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń