Do góry

Przetwory Przepis na:

Śremskie kiszeniaki, lekko pod kiszone.

Śremskie kiszeniaki, lekko pod kiszone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1423 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 7813

Do kiszenia użyłam jasnych ogórków o rynkowej nazwie kiszeniaki Śremskie. Jest to najlepszy gatunek ogórków do kiszenia. Po ukiszeniu są twarde i nie robią się w środku puste.

Składniki

  • ogórki Śremskie świeże 2 kg
  • koper baldachy
  • czosnek 1 główka
  • chrzan 15 cm
  • sól 1 łyżka na litr wody
  • woda 2 litry
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, moczymy 1-2 godzin w zimnej wodzie, ogórki muszą napić się wody. Do wymytych, wyparzonych słoików na dno wkładamy baldachy kopru, czosnek pokrojony i kilka kawałków chrzanu. Układamy warstwę ogórków, warstwę kopru, chrzanu i czosnku, i tak do pełnego słoika. Zalewamy litrem osolonej wody. Zakręcamy lekko słoik i tak samo robimy z drugim słoikiem.

  2. Ogórki po 24 godzinach kiszenia, są dobre do jedzenia.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń