Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeby zrobić niezawodną i przepyszną surówkę z kiszonej kapusty potrzeba tylko 4 składników i 20 minut przygotowań. Własnoręcznie kiszone warzywa są nie tylko o wiele zdrowsze, ale także smaczniejsze. Dodatek marchewki nadaje surówce lekkiej słodyczy. Minimalizm zastosowany w tym przepisie sprawia, że ta kapusta jest wyjątkowa – dokładnie taka, jaką robiły nasze mamy i babcie. Z powodzeniem możesz zrobić jej znacznie więcej i jeść, kiedy tylko najdzie cię ochota.
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 483
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 93
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 483
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 93
Składniki
Kapustę umyj i oderwij kilka wierzchnich liści. Odłóż je na bok. Warzywo poszatkuj w długie i cienkie paski. Włóż ją do dużej miski lub plastikowego pojemnika z pokrywką. Masuj je rękami przez kilka minut aż nieco zmięknie.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o średnich lub grubych oczkach. Dodaj je do kapusty. Do miski wsyp cukier i sól. Wmasowuj przyprawy w warzywa przez kilka minut. Na wierzchu połóż oderwane wcześniej i suche liście kapusty.
Na misce połóż duży talerz lub pokrywkę, by całość była dobrze przykryta. W razie potrzeby dociąż zamknięcie czymś ciężkim. Miskę postaw na cieplejszym miejscu domu, gdzie jest przynajmniej 25 st. Celsjusza.
Surówkę z kiszonej kapusty sprawdzaj codziennie. Możesz ją podawać już 3 dnia. Trzymaj ją w cieple do momentu kiedy stopień ukiszenia będzie ci odpowiadał. Przełóż sałatkę do słoików i przechowuj w lodówce do 2 miesięcy.