Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny,aromatyczny i bardzo zdrowy dodatek :)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 144
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 41
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 144
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 41
Składniki
Po zebraniu kwiatów,delikatnie rozkładamy je na papierze by ewentualne robaczki opuściły kwiatki :) Nie strząsamy by niepotrzebnie nie pozbywać się zdrowego pyłku.W następnej kolejności odcinamy grubsze łodyżki i wkładamy kwiaty do garnka. Gotujemy wodę z cukrem mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cytryny (ja staram się używać cytryn,które nie są woskowane i sypane) myjemy,dokładnie i sparzamy a następnie kroimy w kawałki i dodajemy do syropu. Gorącym syropem z cytrynami zalewamy kwiatki,mieszamy i odstawiamy do wystudzenia a następnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 do 2 dni co jakiś czas można zamieszać. Po tym czasie należy dokładnie przecedzić syrop (najlepiej wykładając sitko gazą) zagotować i przelać do słoiczków lub buteleczek,odwrócić do góry dnem i wystudzić.Po otwarciu przechowywać w lodówce. Na zdrowie:)