Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop i sok z bzu można przygotować na rozmaite sposoby, na przykład w sokowniku, przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki. Ale ja wybrałam proste, sprawdzone receptury doktora Różańskiego. Wystarczy mieć duży garnek i kuchenkę, inne gadżety nie są potrzebne. Syrop warto dodawać do gorącej herbaty, chłodnej wody, możesz nim także polewać desery, leguminy, owsianki, ciasta. Albo pić 2-3 łyżeczki dziennie jak syrop z apteki – zależnie od chęci, apetytu i humoru.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103633
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2009
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5884
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5876
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103633
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2009
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5884
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5876
Składniki
Owoce bzu trzeba oddzielić od szypułek i starannie wybrać i odrzucić niedojrzałe, czyli zielone i jasnoczerwone. Tylko z dojrzałych, ciemnych jagód uzyskasz najwyższej jakości przetwory, pełne bogactwa flawonoidów.
Syrop i sok z bzu można przygotować na rozmaite sposoby, na przykład w sokowniku, przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki. Ale ja wybrałam proste, sprawdzone receptury doktora Różańskiego, bardzo podobne do opisanych już na blogu preparatów z czeremchy i aronii. Wystarczy mieć duży garnek i kuchenkę, inne gadżety nie są potrzebne.
Umyte owoce zalej wodą (2 litry wody na 1 kg owoców), doprowadź do wrzenia, dodaj kwas askorbinowy (70 g) oraz 800 g miodu dobrej jakości.
Wywar przykryj i pozostaw na noc. Następnego dnia ponownie ogrzej aż do wrzenia, wymieszaj.
Przelej przez sito. Jeśli chcesz, możesz przetrzeć też owoce, ale ja wolałam przygotować z nich ocet, o czym wspominam w innym wpisie. Do uzyskanego wywaru dodaj pozostały miód. Z podanej porcji otrzymałam 2,5 litra płynu, musiałam więc dodać 2200 g miodu (przy założeniu, że na każdy litr powinno się użyć 1,2-1,5 kg miodu).
Syrop z dodatkiem miodu zagotuj ponownie i gorący wlej do wyparzonych butelek lub słoików. Zamknij wyparzonymi lub tylko umytymi i spryskanymi spirytusem nakrętkami. Nie trzeba go dodatkowo pasteryzować.
Syrop z owoców czarnego bzu warto dodawać do gorącej herbaty, chłodnej wody, możesz nim także polewać desery, leguminy, owsianki, ciasta. Albo pić 2-3 łyżeczki dziennie jak syrop z apteki – zależnie od chęci, apetytu i humoru.
Czy miód po zagotowaniu ma jeszcze jakąś wartość? Tak, bo po zagotowaniu miód traci właściwości śluzotwórcze, a zyskuje energię osuszającą i ciepło. Działa więc na organizm rozgrzewająco i odflegmiająco. Pozwala przetrwać infekcję wirusową i bakteryjną (także tę z gorączką). I właśnie dlatego przygotowuję syrop z owoców czarnego bzu z miodem i witaminą C. To moja tegoroczna armata na wirusy, a przy tym jest to bardzo, bardzo smaczny syrop o wszechstronnym zastosowaniu.