Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pora na przetwory ze szczawiu, teraz jest najsmaczniejszy.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 642
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1343
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458222
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1595
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2353
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 642
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1343
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458222
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1595
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2353
Składniki
Umyty szczaw trzeba pokroić na centymetrowe kawałki. Włożyłam go do garnka i dodałam wody na dno i posypałam solą. Pod przykryciem trzeba go uparować na dużym ogniu. Po paru minutach klapnie i zmieni kolor. W między czasie sparzyłam słoiczek- na ta ilość wystarczy słoik o pojemności 210 ml- taki po koncentracie:)
Szczaw trafił do słoika a słoik do pasteryzacji na 15 minut. Dla pewności. Taki gotowy słoik można dodawać pod koniec gotowania zupy szczawiowej. Słoik wystarczy na zupę dla trzech osób. Jest tez inna metoda na przechowywaniu szczawiu. Układa się go warstwami w słoiku i przesypuje solą i każdą warstwę ubija się np. trzonkiem od noża. Taki szczaw trzeba przechowywać w chłodnym miejscu i płukać przed podaniem do zupy. Smacznego :)