Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki tarte do słoików przydadzą się podczas długiej zimy, bo któż nie lubi zupy ogórkowej? Oczywiście, że można utrzeć do zupy ogórki zakiszone tradycyjnie. Ale ja robię też zwykle kilka słoików tartych ogórków, które kiszą się z takimi samymi dodatkami, jak tradycyjne ogórki kiszone. Ogórki wkładam do słoików o pojemności ok 1/3 litra. W sam raz na jedną zupę dla rodziny.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8584
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1252
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10237
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4652
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 717
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8584
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1252
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10237
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4652
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 717
Składniki
Ogórki gruntowe dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie obcinamy końcówki
Tak przygotowane ogórki ścieramy ze skórką na tarełku na grubych oczkach. Można też użyć maszynki z odpowiednim sitkiem do tarcia na grubsze wiórki. Starte ogórki umieszczamy w dużej misce
Po starciu ogórki solimy i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na ok 1 godzinę, aby ogórki puściły sok, a po tym czasie ogórki wraz z płynem, który puściły przekładamy do wyparzonych słoików, na dnie których wcześniej umieszczamy kawałek chrzanu, baldach kopru i dwa ząbki czosnku. Nie zapełniamy słoików do samej góry ( zostawiamy ok 1,5 cm wolnej przestrzeni do zakrętki
Słoiki zapełnione ogórkami i płynem dokładnie zakręcamy wyparzonymi, suchymi zakrętkami i odstawiamy na kilka dni do zakiszenia w temperaturze pokojowej w kuchni, najlepiej na tacce, bo może z nich wypływać płyn, jak to podczas kiszenia bywa. Potem wynosimy do spiżarni lub piwnicy. Po ok 2 tygodniach będą gotowe