Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki tarte do słoików przydadzą się podczas długiej zimy, bo któż nie lubi zupy ogórkowej? Oczywiście, że można utrzeć do zupy ogórki zakiszone tradycyjnie. Ale ja robię też zwykle kilka słoików tartych ogórków, które kiszą się z takimi samymi dodatkami, jak tradycyjne ogórki kiszone. Ogórki wkładam do słoików o pojemności ok 1/3 litra. W sam raz na jedną zupę dla rodziny.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Ogórki gruntowe dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie obcinamy końcówki
Tak przygotowane ogórki ścieramy ze skórką na tarełku na grubych oczkach. Można też użyć maszynki z odpowiednim sitkiem do tarcia na grubsze wiórki. Starte ogórki umieszczamy w dużej misce
Po starciu ogórki solimy i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na ok 1 godzinę, aby ogórki puściły sok, a po tym czasie ogórki wraz z płynem, który puściły przekładamy do wyparzonych słoików, na dnie których wcześniej umieszczamy kawałek chrzanu, baldach kopru i dwa ząbki czosnku. Nie zapełniamy słoików do samej góry ( zostawiamy ok 1,5 cm wolnej przestrzeni do zakrętki
Słoiki zapełnione ogórkami i płynem dokładnie zakręcamy wyparzonymi, suchymi zakrętkami i odstawiamy na kilka dni do zakiszenia w temperaturze pokojowej w kuchni, najlepiej na tacce, bo może z nich wypływać płyn, jak to podczas kiszenia bywa. Potem wynosimy do spiżarni lub piwnicy. Po ok 2 tygodniach będą gotowe