Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki tarte do słoików przydadzą się podczas długiej zimy, bo któż nie lubi zupy ogórkowej? Oczywiście, że można utrzeć do zupy ogórki zakiszone tradycyjnie. Ale ja robię też zwykle kilka słoików tartych ogórków, które kiszą się z takimi samymi dodatkami, jak tradycyjne ogórki kiszone. Ogórki wkładam do słoików o pojemności ok 1/3 litra. W sam raz na jedną zupę dla rodziny.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35773
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1227
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1765
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6081
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35773
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1227
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1765
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6081
        
        Składniki
Ogórki gruntowe dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie obcinamy końcówki
Tak przygotowane ogórki ścieramy ze skórką na tarełku na grubych oczkach. Można też użyć maszynki z odpowiednim sitkiem do tarcia na grubsze wiórki. Starte ogórki umieszczamy w dużej misce
Po starciu ogórki solimy i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na ok 1 godzinę, aby ogórki puściły sok, a po tym czasie ogórki wraz z płynem, który puściły przekładamy do wyparzonych słoików, na dnie których wcześniej umieszczamy kawałek chrzanu, baldach kopru i dwa ząbki czosnku. Nie zapełniamy słoików do samej góry ( zostawiamy ok 1,5 cm wolnej przestrzeni do zakrętki
Słoiki zapełnione ogórkami i płynem dokładnie zakręcamy wyparzonymi, suchymi zakrętkami i odstawiamy na kilka dni do zakiszenia w temperaturze pokojowej w kuchni, najlepiej na tacce, bo może z nich wypływać płyn, jak to podczas kiszenia bywa. Potem wynosimy do spiżarni lub piwnicy. Po ok 2 tygodniach będą gotowe