Do góry

Przetwory Przepis na:

Tarte świeże ogórki na zimę

Tarte świeże ogórki na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7083

Dodano:

Odsłon: 30758

Może zechcecie przepis na szybszą wersję ogórków tartych do słoików na zimę ? Robię takie co roku i zawsze są super kwaśne w sam raz na zupę ogórkową której często nam się chce w czasie zimy

Składniki

  • 2,800 kg ogórków gruntowych,
  • 3,5 łyżki drobnej soli,
  • 1 kwiat kopru,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 mały kawałek chrzanu,
  • 1 liść wiśni lub czarnej porzeczki
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarte świeże ogórki na zimę

Przygotowanie

  1. Zebrane z działki lub kupne ogórki gruntowe dokładnie umyć a następnie odciąć z obu stron końce ( odcinamy od jasnej strony wtedy ogórki nie są gorzkie ). Tak przygotowane ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej a następnie posolić i odstawić na chwilę aby puściły soki

  2. Gdy już ogórki po około piętnastu minutach puściły ładnie soki wtedy do słoika ( ja słoiki brałam takie po dżemach aby było w sam raz na zupę ), układać po jednym kwiat kopru może być razem z gałązką kopru, ząbek czosnku przekrojony na połowę, chrzan również przekrojony oraz liść wiśni w zależności od wielkości słoika. Do przygotowanych słoików uciskając przełożyć nasolone ogórki a następnie zalać powstałym sokiem. Ogórki szczelnie zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu aby zaczęły pracować czyli kisić się

  3. Ogórki po staniu w ciepłym miejscu po trzech dniach już dość ładnie się kiszą co jest widoczne gołym okiem i słychać jak pracują i puszczają sok ( można sprawdzić odkręcając jak strzelą ). Po trzech dniach widocznej pracy ogórków pozostawić jeszcze przez dwa dni w ciepłym miejscu a następnie przenieść je do zimnej piwnicy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 07 sierpnia Moja mama robi takie - są świetne, w zimie niecałe pół godziny można przygotować z nich wspaniałą zupę :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń