Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może zechcecie przepis na szybszą wersję ogórków tartych do słoików na zimę ? Robię takie co roku i zawsze są super kwaśne w sam raz na zupę ogórkową której często nam się chce w czasie zimy
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 273
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 891
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49329
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1199
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 273
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 891
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49329
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1199
Składniki
Zebrane z działki lub kupne ogórki gruntowe dokładnie umyć a następnie odciąć z obu stron końce ( odcinamy od jasnej strony wtedy ogórki nie są gorzkie ). Tak przygotowane ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej a następnie posolić i odstawić na chwilę aby puściły soki
Gdy już ogórki po około piętnastu minutach puściły ładnie soki wtedy do słoika ( ja słoiki brałam takie po dżemach aby było w sam raz na zupę ), układać po jednym kwiat kopru może być razem z gałązką kopru, ząbek czosnku przekrojony na połowę, chrzan również przekrojony oraz liść wiśni w zależności od wielkości słoika. Do przygotowanych słoików uciskając przełożyć nasolone ogórki a następnie zalać powstałym sokiem. Ogórki szczelnie zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu aby zaczęły pracować czyli kisić się
Ogórki po staniu w ciepłym miejscu po trzech dniach już dość ładnie się kiszą co jest widoczne gołym okiem i słychać jak pracują i puszczają sok ( można sprawdzić odkręcając jak strzelą ). Po trzech dniach widocznej pracy ogórków pozostawić jeszcze przez dwa dni w ciepłym miejscu a następnie przenieść je do zimnej piwnicy