Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może zechcecie przepis na szybszą wersję ogórków tartych do słoików na zimę ? Robię takie co roku i zawsze są super kwaśne w sam raz na zupę ogórkową której często nam się chce w czasie zimy
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 303
Królowa grilla :)
Odsłon: 86
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 71
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 83
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 303
Królowa grilla :)
Odsłon: 86
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 71
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 83
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Zebrane z działki lub kupne ogórki gruntowe dokładnie umyć a następnie odciąć z obu stron końce ( odcinamy od jasnej strony wtedy ogórki nie są gorzkie ). Tak przygotowane ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej a następnie posolić i odstawić na chwilę aby puściły soki
Gdy już ogórki po około piętnastu minutach puściły ładnie soki wtedy do słoika ( ja słoiki brałam takie po dżemach aby było w sam raz na zupę ), układać po jednym kwiat kopru może być razem z gałązką kopru, ząbek czosnku przekrojony na połowę, chrzan również przekrojony oraz liść wiśni w zależności od wielkości słoika. Do przygotowanych słoików uciskając przełożyć nasolone ogórki a następnie zalać powstałym sokiem. Ogórki szczelnie zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu aby zaczęły pracować czyli kisić się
Ogórki po staniu w ciepłym miejscu po trzech dniach już dość ładnie się kiszą co jest widoczne gołym okiem i słychać jak pracują i puszczają sok ( można sprawdzić odkręcając jak strzelą ). Po trzech dniach widocznej pracy ogórków pozostawić jeszcze przez dwa dni w ciepłym miejscu a następnie przenieść je do zimnej piwnicy