Do góry

Przetwory Przepis na:

Tradycyjny syrop malinowy

Tradycyjny syrop malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 288

Dodano:

Odsłon: 1280

Syrop malinowy, oprócz tego, że smaczny posiada również spore właściwości zdrowotne. Najlepiej go zrobić z malin rosnących w lasach. Dlaczego? Po odpowiedź na to pytanie zapraszam na mojego bloga :)

Składniki

  • Maliny leśne 2 kg
  • Cukier 1 kg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tradycyjny syrop malinowy

Przygotowanie

  1. Najpierw zbiór. Maliny najlepiej zbierać w suche, słoneczne dni, są wtedy najbardziej aromatyczne i ma to przełożenia na smak i zapach syropu. Zbieramy tylko jędrne, zdrowe w pełni dojrzałe owoce.

  2. Następnie przebieramy owoce z zanieczyszczeń, owadów i robaków. Dopiero potem płuczemy pod bieżącą wodą.

  3. Przebrane owoce układamy w słoju warstwami po kilka centymetrów. Pomiędzy warstwy wsypujemy cukier. Górę owoców szczelnie przysypujemy cukrem i zakrywamy gazą, żeby chrobić syrop przed owadami. Słój odstawiamy w słoneczne miejsce, np na parapet na kilka dni. Jeżeli pogoda dopisze i słońce nie będzie chowało się za chmurami, syrop będzie gotowy szybciej, natomiast jeżeli niebo zakryją chmury będzie trzeba poczekać dłużej.

  4. Kiedy zauważymy, że maliny poszły w słoju do góry, na dole zebrał się syrop a cukier praktycznie się rozpuścił, należy odcedzić maliny i przelać powstały syrop do butelek. Pozostało już tylko zapasteryzować butelki w wodzie lub w piekarniku i odnieść do piwnicy. Gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń