Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop malinowy, oprócz tego, że smaczny posiada również spore właściwości zdrowotne. Najlepiej go zrobić z malin rosnących w lasach. Dlaczego? Po odpowiedź na to pytanie zapraszam na mojego bloga :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5044
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1288
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5044
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1288
Składniki
Najpierw zbiór. Maliny najlepiej zbierać w suche, słoneczne dni, są wtedy najbardziej aromatyczne i ma to przełożenia na smak i zapach syropu. Zbieramy tylko jędrne, zdrowe w pełni dojrzałe owoce.
Następnie przebieramy owoce z zanieczyszczeń, owadów i robaków. Dopiero potem płuczemy pod bieżącą wodą.
Przebrane owoce układamy w słoju warstwami po kilka centymetrów. Pomiędzy warstwy wsypujemy cukier. Górę owoców szczelnie przysypujemy cukrem i zakrywamy gazą, żeby chrobić syrop przed owadami. Słój odstawiamy w słoneczne miejsce, np na parapet na kilka dni. Jeżeli pogoda dopisze i słońce nie będzie chowało się za chmurami, syrop będzie gotowy szybciej, natomiast jeżeli niebo zakryją chmury będzie trzeba poczekać dłużej.
Kiedy zauważymy, że maliny poszły w słoju do góry, na dole zebrał się syrop a cukier praktycznie się rozpuścił, należy odcedzić maliny i przelać powstały syrop do butelek. Pozostało już tylko zapasteryzować butelki w wodzie lub w piekarniku i odnieść do piwnicy. Gotowe :)