Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Pieczywo
      • Wędliny
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Wariacje na temat konfitury z wiśni
  • Przetwory
  • Przepis na
Odsłon: 2223 23.11.2020

Wariacje na temat konfitury z wiśni

> 60 min
>60 min
5-6 osób
5-6 os.
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni

Wiem, że jest już po sezonie. Ale kiedy robi się przetwory, to z reguły jest za mało czasu na robienie zdjęć i pisanie przepisów. Dlatego dopiero teraz coś, co pewnie każdy zna i wiele osób robiło. Można je też chyba kupić w każdym sklepie spożywczym. Ale czy w takiej wersji? Druga sprawa, to procentowa zawartość owoców w kupnych przetworach. Sprawdzaliście kiedyś? To spójrzcie na etykietę. Mocno się zdziwicie… W przetworach owocowych czasem używam cukru. Choć, jeśli owoce są słodkie, to staram się minimalizować jego użycie. A dżem lub konfitura i tak będą dość słodkie w smaku. Ale prawie 100 procent przetworu to owoce. Dla zagęszczenia dodaję naturalne pektyny. Też są już dostępne w handlu. Zamiast wszystkich dżemfix’ów czy żelfix’ów… Mamy pyszne własne przetwory. Zdrowe, smaczne i często w smakach, których nie znajdzie się w sklepach. O smakach zresztą za chwilę. Bo tu też mamy pole do popisu… To co? Robimy?

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

Przepis w Waszym wykonaniu (6)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Napoje

Nalewka z aronii

Napoje Nalewka z aronii

Nalewka z aronii jest znana i ceniona za swoje dobroczynne właściwości leczni...

  • Polska
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Nalewki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8654

> 60 min >60 min
14
iwona2305
iwona2305
Dodatki

Frytki z marchewki

Dodatki Frytki z marchewki

Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...

  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Amerykańska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 176

do 15 min 15 min
3
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Krokieciki z wędzonego dorsza

Dodatki Krokieciki z wędzonego dorsza

Pyszne i wyraziste w smaku.

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2654

do 15 min 15 min
31
kuchmariola63
kuchmariola63
Śniadania

Jajecznica z boczkiem na ostro.

Śniadania Jajecznica z boczkiem na ostro.

Jajecznica usmażona z jajek które kupujemy od rolnika. Jajecznica usmażona je...

  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 959

do 15 min 15 min
4
kuchmariola63
kuchmariola63
Wędliny

Salceson z głowizny.

Wędliny Salceson z głowizny.

Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...

  • Do pracy
  • Polska
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Majeranek

Odsłon: 108

> 60 min >60 min
3
fafiatko
fafiatko
Śniadania

Pasta tuńczykowa ze szczypiorkiem

Śniadania Pasta tuńczykowa ze szczypiorkiem

Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 17686

do 15 min 15 min
46
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Napoje

Nalewka z aronii

Napoje Nalewka z aronii

Nalewka z aronii jest znana i ceniona za swoje dobroczynne właściwości leczni...

  • Polska
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Nalewki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8654

> 60 min >60 min
14
iwona2305
iwona2305
Dodatki

Frytki z marchewki

Dodatki Frytki z marchewki

Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...

  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Amerykańska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 176

do 15 min 15 min
3
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Krokieciki z wędzonego dorsza

Dodatki Krokieciki z wędzonego dorsza

Pyszne i wyraziste w smaku.

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2654

do 15 min 15 min
31
kuchmariola63
kuchmariola63
Śniadania

Jajecznica z boczkiem na ostro.

Śniadania Jajecznica z boczkiem na ostro.

Jajecznica usmażona z jajek które kupujemy od rolnika. Jajecznica usmażona je...

  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 959

do 15 min 15 min
4
kuchmariola63
kuchmariola63
Wędliny

Salceson z głowizny.

Wędliny Salceson z głowizny.

Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...

  • Do pracy
  • Polska
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Majeranek

Odsłon: 108

> 60 min >60 min
3
fafiatko
fafiatko
Śniadania

Pasta tuńczykowa ze szczypiorkiem

Śniadania Pasta tuńczykowa ze szczypiorkiem

Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 17686

do 15 min 15 min
46
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker

Wariacje na temat konfitury z wiśni

Autor:
Facet_w_kuchni
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 5 kg dojrzałych wiśni
  • 0,5 kg cukru
  • Naturalna pektyna
  • .
  • Dodatki np.
  • Świeża mięta pieprzowa
  • Mielona wanilia lub laska świeżej
  • Chili

Sposób przygotowania:

1

Wiśnie drylujemy. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 24 godziny. Następnego dnia zlewamy powstały sok, podlewamy odrobiną wody i delikatnie podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Kiedy soku znów będzie dużo, zlewamy. Sok przelewamy w butelki albo słoiki i mamy do picia po rozcieńczeniu lub zaczątek kompotu na zimę. Ale to tylko produkt uboczny powstały podczas robienia konfitury.

2

Czas na tę właściwą. Wiśnie, które zostały w garnku, podgrzewamy na wolnym ogniu 2 – 3 godziny, dość często mieszając. Wyłączamy, zostawiamy na kilka godzin, po czym czynność powtarzamy. Znów wyłączamy. Odpowiem od razu niedowiarkom. Nie, nie od razu będzie z tego konfitura, ponieważ bazujemy na słodkości wiśni. Cukier, którego użyliśmy został odlany wraz z sokiem, w którym się rozpuścił. Więc proces przebiega wolniej. Teraz szykujemy resztę. Wyparzamy słoiki i nakrętki. Drobno siekamy miętę. Szykujemy pektynę i pozostałe dodatki. Grzejemy wiśnie. Kiedy są gorące, dodajemy pektynę, która ma naturalnie zagęścić naszą konfiturę. Ile? Nie ma co szaleć, żeby nie przedobrzyć. Najlepiej robić to niewielkimi partiami. Po rozpuszczeniu pektyny (najlepiej mieszać „rózgą” bo potrafi się brylić) i trzeba zrobić test „zimnego talerzyka”.

3

Dla tych, którzy nie wiedzą na czym on polega, wyjaśniam. Wkładamy mały talerzyk do zamrażalnika na minimum 10 minut. Wyjmujemy. Kilkoma kroplami gorącej konfitury skrapiamy talerzyk. Po chwili wiemy już jaką gęstość będzie miała nasza konfitura po ostygnięciu. Jeśli wystarczająca, to kończymy. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze pektyny. Jeżeli uznaliśmy, że konsystencja konfitury będzie taka jaką lubimy, pora pierwszą partię przekładać w słoiki. Gorącą wkładamy delikatnie do słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Podpowiem jeszcze mniej doświadczonym, że w handlu dostępne są lejki do słoików dzięki, którym nie musimy ubrudzić wszystkiego dookoła podczas przekładania konfitury do słoiczków. Druga sprawa, że wygodnie robić to za pomocą łyżki do sosów.

4

Resztę, w zależności od tego, ile chcemy mieć smaków, albo doprawiamy, albo przekładamy część do drugiego garnka. Jeśli trzy smaki, to dzielimy pozostałą część konfitury na pół. Drugą część doprawiamy wanilią, wkładamy do słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Do trzeciej dodajemy posiekaną miętę * (dwie spore garście). I teraz w zależności od upodobań, albo dodajemy chili (niedużo, jakieś pół czubatej łyżeczki), albo kończymy. Mieszamy, przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Odwracamy do góry dnem. Pasteryzujemy. Mamy konfiturę czereśniową w trzech smakach: zwykłą, z wanilią oraz z miętą lub z miętą i chili. W sklepach takich nie znajdziecie… A to nie wszystkie możliwości. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

5

* Próbowałem zrobić z wanilią i miętą. Niestety, mięta zdominowała smak wanilii. Dlatego w tej wersji zużyjemy mniej wanilii, bo w pozostałych częściach i tak nie byłoby czuć jej smaku.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2023 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki