Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Warzywa marynowane po turecku – tursu
  • Przetwory
  • Przepis na

Warzywa marynowane po turecku – tursu

27.07.2024 Odsłon: 710
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Sama nie wiem, czy bardziej są to warzywa marynowane, czy raczej kiszone. Bo wprawdzie przygotowuje się do mieszanki warzyw zalewę z dodatkiem octu winnego, ale później zostawia się słój w temperaturze pokojowej w celu dofermentowania i uzyskania pełnego bukietu smaków. Więc to takie trochę marynowane, a trochę kiszone warzywa. Nazywają się tursu i stanowią jeden z najważniejszych składników tureckiej kuchni. Warzywa marynowane, czyli tursu, podaje się w Turcji niemal do każdego posiłku. W niektórych rodzinach żaden posiłek nie jest uważany za kompletny bez miski takich warzyw na stole. Towarzyszą zarówno potrawom z mięsa pieczonego lub grillowanego, jak i pilawom oraz kanapkom. Zwyczajowo podaje się tursu do szklaneczki raki, araku lub ouzo.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Napoje

Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Napoje Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Serdecznie witam i zapraszam na pyszny koktajl z truskawkowy z borówkami i ma...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Banany
  • Nabiał

Odsłon: 48

do 15 min 15 min
0

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Ciasta Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 3450

do 30 min 30 min
12
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 456

do 15 min 15 min
10
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 896

do 15 min 15 min
6
Goodfood
Goodfood
Przekąski

Polsko- hiszpańskie tapas

Przekąski Polsko- hiszpańskie tapas

Małe pierożki inspirowane polską tradycją, ale z pikantnym hiszpańskim farszem.

  • Impreza
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 163

do 30 min 30 min
2
Goodfood
Goodfood
Przekąski

Karnawałowe Churrofaworki z kremem różanym i czekoladą

Przekąski Karnawałowe Churrofaworki z kremem różanym i czekoladą

Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Śródziemnomorska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 90

do 30 min 30 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Napoje

Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Napoje Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Serdecznie witam i zapraszam na pyszny koktajl z truskawkowy z borówkami i ma...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Banany
  • Nabiał

Odsłon: 48

do 15 min 15 min
0

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Ciasta Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 3450

do 30 min 30 min
12
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 456

do 15 min 15 min
10
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 896

do 15 min 15 min
6
Goodfood
Goodfood
Przekąski

Polsko- hiszpańskie tapas

Przekąski Polsko- hiszpańskie tapas

Małe pierożki inspirowane polską tradycją, ale z pikantnym hiszpańskim farszem.

  • Impreza
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 163

do 30 min 30 min
2
Goodfood
Goodfood
Przekąski

Karnawałowe Churrofaworki z kremem różanym i czekoladą

Przekąski Karnawałowe Churrofaworki z kremem różanym i czekoladą

Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Śródziemnomorska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 90

do 30 min 30 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Warzywa marynowane po turecku – tursu
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 15 min
> 6 osób

Składniki

Uwaga – do odmierzania składników użyłam tradycyjnej tureckiej szklanki do herbaty, którą widać na zdjęciach. Ma ona około 100 ml pojemności.
  • około kilograma rozmaitych warzyw i/lub twardych owoców (użyłam ogórków, cukinii, rzodkiewek, kalafiora, papryki, marchewki, kukurydzy)
  • litr wody przegotowanej lub z filtra
  • 2/3 małej szklanki soli kamiennej (90 g)
  • mała szklanka octu winnego (100 ml)
  • pełna łyżeczka cukru
  • bardzo płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
Do każdego słoika
  • kilka obranych ząbków czosnku
  • trochę ziaren czarnego pieprzu (kilka/kilkanaście)
  • kilka ziaren ciecierzycy
  • opcjonalnie – wybrana zielenina (do jednego słoika włożyłam natkę pietruszki)
  • opcjonalnie – łyżeczka nasion kolendry (dodałam do jednego słoja)
  • ewentualnie inne dodatki aromatyczne, np liść laurowy, kawałek imbiru, kwiaty aksamitki, nasiona czarnuszki itp
Sposób przygotowania:
1

Słoiki i nakrętki umyj porządnie w bardzo gorącej wodzie, ale nie zaszkodzi dodatkowo ich wyparzyć. Ja myłam w zmywarce.

2

W Turcji marynuje się wszystko, co tylko można zamarynować, zarówno owoce, jak i warzywa, m.in. pigwę, cytryny, twarde gruszki, kukurydzę, główki młodego czosnku. A także mało dojrzałe lub zielone pomidory, ostrą i słodką paprykę, cukinię, ogórki, kalafiory, rzodkiewki, marchew, buraczki, kawałki kapusty itp.

3

Z przypraw najczęściej dodaje się dowolną zieleninę (natka pietruszki, koperku, kolendry), ząbki czosnku, liście laurowe, całe ziarna pieprzu, czasem nasiona kolendry. Oraz koniecznie jedno lub kilka suchych ziaren ciecierzycy, ponieważ w Turcji uważa się je za dobry starter do kiszonek.

4

Wszystkie składniki marynaty umyj, ewentualnie obierz (np. marchew, rzodkiewkę, buraki), ze słodkiej papryki usuń gniazda nasienne. Warzywa pokrój w kawałki „na jeden kęs”, a następnie wraz z przyprawami poukładaj ciasno w słoikach.

5

Przygotuj zalewę z podanych składników i wymieszaj dokładnie, aby rozpuściły się sól, cukier i kwas cytrynowy.

6

Wlej zalewę do słoików wypełnionych warzywami, a następnie zamknij słoje, postaw na tacy (bo może wyciekać płyn) i przenieś do zacisznego, zacienionego miejsca w temperaturze pokojowej.

7

Nie mogą stać na słońcu ani w bardzo gorącym pomieszczeniu, nawet podczas upałów należy im zapewnić lekki chłodek. Co jakiś czas można leciutko rozszczelnić pokrywki, aby ewentualnie upuścić nadmiar wytwarzającego się gazu, ale nie otwieraj słoików! Warzywa powinny fermentować przez 2-3 tygodnie, a po upływie tego czasu należy wstawić słoiki do lodówki lub innego zimnego miejsca.

8

Uwagi końcowe Zaraz po wymieszaniu i spróbowaniu zalewa wydała mi się mocno słona, ale korzystałam z oryginalnego tureckiego przepisu. Więc pewnie tak powinno być, bo przecież sól wpływa na tempo procesu fermentacji.

9

Zazwyczaj w lecie przygotowuje się bardziej słony roztwór, aby spowolnić fermentację. „Solanki o wyższym początkowym stężeniu soli oznaczają wolniejsze tempo zakwaszania, mniejszą łączną ilość kwasu i wyższe współczynniki pH” (S. E. Katz „Sztuka fermentacji”).

10

Wyższa zawartość soli sprawia również, że końcowy produkt jest bardziej trwały.

11

I jeszcze w związku z tą kiszonką czy też marynatą pojawia się pytanie, jakie zadałam na samym początku – warzywa marynowane czy warzywa kiszone, skoro mimo dodania octu zachodzi fermentacja?

12

Nie jest to marynata w rozumieniu znanych nam marynat, w których zalewa się warzywa dość mocnym octem i poddaje działaniu wysokiej temperatury (pasteryzacja). Jest to raczej rodzaj kiszenia hybrydowego, gdyż stosunkowo niewielka ilość octu w temperaturze otoczenia nie zapobiega fermentacji.

13

Ocet dodaje się dla smaku oraz po to, aby wytworzyć nieco zakwaszone środowisko selektywne, w którym łatwiej rozwiną się bakterie kwasu mlekowego nawet w dość niesprzyjających warunkach (np. gdy jest gorąco).

14

Po 14-20 dniach tureckie warzywa marynowane będą gotowe do jedzenia. Można próbować, a z pozostałej zalewy warto przygotować zdrowy napój, rozcieńczając go nieco wodą z lodem (aby był mniej słony).

15

Zalewę, czyli tursu suyu, wypija się ze smakiem, zamiast ją wylewać. Sok marynowany to napój, który miejscowi spożywają w Turcji bez względu na porę roku. Ma kwaśny i równocześnie słony smak oraz dodaje mnóstwa energii, będąc bardzo zdrowym. Marynowana woda daje ponoć takie korzyści, jak poprawa pracy mięśni, likwidacja odwodnienia, wzmocnienie układu odpornościowego i przyspieszenie metabolizmu. Ale nie można tego pić w ilościach nieograniczonych, ponieważ zawiera naprawdę dużo soli. W Turcji zarówno pikle, jak i tursu suyu bez trudu można kupić na bazarach, w sklepach oraz w stoiskach z ulicznym jedzeniem.

16

Warto też wiedzieć, że podobne marynaty czy też kiszonki przygotowane z dodatkiem octu są bardzo popularne we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu, Środkowej Azji, a także na Kaukazie i na Półwyspie Bałkańskim.

17

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki