Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
  • Przetwory
  • Przepis na

Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.

21.05.2022 Odsłon: 1268
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
Lilit
Lilit

Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania pro­duktów spożywczych. Do zapachu i smaku mięsa pieczonego z dostępem dymu zaczął się człowiek przyzwyczajać już wtedy, gdy jaszcze nie panował na ogniem. Zdarzało się mu spożywać mięso zwierząt dzikich, które podczas pożarów lasów ginęły zaduszone i upieczone w dy­mie i ogniu. Smak nadawany pokarmom przez wędzenie musiał być początkowo człowiekowi obcy i prawdopodobnie nieprzyjem­ny – tak jak zwierzęta dzikie go nie znoszą. Do przyzwyczajenia się człowieka da zapachu dymu w pokarmie przyczyniało się mieszkanie w szałasach. Potem w kurnych chatach połączone z częstym przebywaniem w atmosferze przesyconej dymem. Z cza­sem zapach i smak dymu w pokarmie stał się pożądany. Następnie spostrzeżono, że mięso wędzone nie psuje się tak szybko jak mięso surowe, a robaki unikają go. Już w papirusach egipskich napotyka się na wzmianki o wędzeniu mięsa, owoców i serów. W pismach starożytnych Greków i Rzymian znajdują się wiadomości o wędzeniu — przede wszystkim mięsa i ryb. Wędze­nie staje się sztuką znaną i stosowaną przez wszystkich ludzi. Wędzenie pierwotnie polegało na zawieszaniu mięsa nad palą­cym się ogniem. Potem sposób ten zaczęto ulepszać przez osłania­nie ogniska skórami, następnie wprowadzono skrzynie i beczki wędzarnicze. Wraz z rozwojem cywilizacji, gdy zaczęto budować do­my z piecami. Wędzenie zostało przeniesione poza obręb domu mieszkalnego do specjalnych budynków o stałych komorach wędzarniczych. W miarę rozwijających i różnicujących się wyma­gań smakowych i potrzeb ekonomicznych zaczęto stosować wę­dzenie na zimno i gorąco. W efekcie końcowym doprowadzono do urzą­dzenia oddzielnych komór do wędzenia na zimno i na gorąco. W toku różnicowania zawodów powstało rzemiosło wędliniar­skie (masarze), w tym rzemiośle specjaliści – wędzarze. Wędliniarnie, a w nich i wędzarnie, rozrastały się. Wreszcie powstały przetwórnie i kombinaty, w których wędzarnie są dużym działem. Pierwotne urządzenia wędzarni stopniowo ulegały ulepszeniu, a dziś wprowadza się urządzenia automatyczne. Pod pojęciem wędzenia rozumie się specyficzny rodzaj obrób­ki cieplnej. Produkt jest poddawany działaniu ciepła i związków chemicznych zawartych w dymie otrzymanym podczas spalania drewna. Przez wędzenie mięsa można uzyskać z jednej strony utrwala­nie go tj. umożliwienie przechowywania przez czas dłuższy. Z drugiej — nadanie mu specyficznego smaku i zapachu. Wędze­nie może mieć na celu uzyskanie obu tych efektów, tj. trwałości oraz smaku i zapachu albo też uzyskanie tylko jednego, tj. smaku i zapachu. Sposoby wędzenia zmieniały się razem z postępem cywilizacji, zmianą zastosowania mięsa wędzonego i zmianą upodobań. I mniej w wędzeniu przeważał czynnik utrwalania produktów, dziś na pierwszy plan wysuwa się czynnik smakowy.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8014

do 15 min 15 min
11
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2157

do 30 min 30 min
10
martapichci
martapichci
Dania główne

Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Dania główne Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 915

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Napoje

Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Napoje Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Serdecznie witam i zapraszam na pyszny koktajl z truskawkowy z borówkami i ma...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Banany
  • Nabiał

Odsłon: 85

do 15 min 15 min
1

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Ciasta Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 3506

do 30 min 30 min
12
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 521

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8014

do 15 min 15 min
11
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2157

do 30 min 30 min
10
martapichci
martapichci
Dania główne

Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Dania główne Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 915

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Napoje

Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Napoje Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Serdecznie witam i zapraszam na pyszny koktajl z truskawkowy z borówkami i ma...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Banany
  • Nabiał

Odsłon: 85

do 15 min 15 min
1

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Ciasta Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 3506

do 30 min 30 min
12
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 521

do 15 min 15 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Autor:
Lilit
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 7,165 kg łącznie karkówki, szynki oraz boczku
  • 4-5 liści laurowych
  • niepełna garstka ziaren jałowca
  • niepełna garstka ziaren kolendry
  • około 10 ziaren ziela angielskiego
  • niepełna garstka czarnego pieprzu w ziarnach
  • czerwona suszona bazylia (opcjonalnie)
  • 1 duża główka czosnku
  • 0,5 kg peklosoli
Sposób przygotowania:
1

Karczek, szynka oraz boczek to łącznie 7,165KG. Waga mięsa jest ważna pod kątem składników używanych do zalewy oraz ilości wody. Wodę gotujemy i studzimy przyjmując zasadę że na każdy 1KG mięsa potrzebujemy 0,5L wody. Tak samo dokładnie odmierzamy sól peklującą według zasady na na 1KG mięsa 70gr, którą do wcześniej ostudzonej wody dodajemy.

2

W osobnym naczyniu odmierzam 05L wody i dodaję pozostałe składniki poza czosnkiem. Całość należy zagotować, ostudzić i dodać do wcześniej wymieszanej w wodzie zalewy solnej.

3

Mięso przekładamy do pojemnika przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Dodajemy wcześniej przygotowaną zalewę zwracając uwagę aby mięso było w całości przykryte zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce na max 10 dni. Temperatura nie może być niższa niż 0stpni i nie wyższa niż 10 stopni. Co drugi dzień przewracamy mięso aby równomiernie zalewa docierała z każdej strony.

4

Na dzień przed planowanym wędzeniem mięso wyciągamy, myjemy, i wieszamy do obsuszenia z nadmiaru wilgoci. Wcześniej formując je poprzez sznurowanie. Następnego dnia wędzimy. w naszym przypadku to było 4,5 godziny, można dłużej w zależności jaka barwę finalnie chcemy uzyskać. Na koniec wyparzamy nasze wędliny w wodzie o temperaturze nie przekraczającej 85 stopni według zasady 1 godzina na 1 KG mięsa. GOTOWE ! Życzymy smacznego. Pozdrawiamy Lilith i Paweł

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki