Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne wino z soku wiśniowego
Pyszny domowy sok z wiśni. Kto lubi musi obowiązkowo zrobić kilka słoiczków c...
Odsłon: 1316
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są...
Odsłon: 150
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzo...
Odsłon: 230
Podkręcona w smaku zupa pomidorowa!
Odsłon: 72
Tak zwany babciny. Zaintrygował mnie ten przepis, przede wszystkim ciekawym s...
Odsłon: 254
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są...
Odsłon: 150
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzo...
Odsłon: 230
Podkręcona w smaku zupa pomidorowa!
Odsłon: 72
Tak zwany babciny. Zaintrygował mnie ten przepis, przede wszystkim ciekawym s...
Odsłon: 254
Składniki
W tym roku wiśnie przerobiłam na wino i na dżem. Wiśnie trzeba wydrylować, pomaga w tym drylownica. Wiśnie wrzuciłam do sokownika, posypałam cukrem i poczekałam aż sok z nich wypłynie. Wiśnie można zasypać cukrem i poczekać trzy dni aż puszczą sok i je wtedy odcisnąć. Z odciśniętych owoców można zrobić dżem. https://smaker.pl/przepis-dzem-wisniowy,163368,fafiatko.html
Uzyskałam 6 litrów soku, rozlałam je do dwóch gąsiorków o pojemności 5 litrów. Dodałam do każdego po litrze filtrowanej lub przegotowanej wody. Drożdże aktywowałam według przepisu na opakowaniu w małej ilości ciepławej wody i dodałam po równo do gąsiorków. Gąsiorki najpierw na trzy dni trzeba zatkać watą a potem można włożyć rurkę fermentacyjną. Przechowuje je w kuchni gdzie ciągle bulgocą. Teraz można poczekać, aż fermentacja się wyciszy około 6 tygodni, i zlać wino z nad osadu. Jeśli chce się zakończyć fermentację gąsiorki trzeba wstawić w zimne miejsce, lub trzeba zdezaktywować drożdże dodając po kieliszku spirytusu. Smacznego :)
Przepisy Przetwory
Przetwory
Botwinka w słoiku na zimę
Przetwory
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Przetwory
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Przetwory
Czerwona kapusta kiszona z jabłkami
Botwinka w słoiku na zimę
Botwina – potocznie nazywana botwinką – to delikatne, młode liście, łodygi i...
Odsłon: 158
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Domowa pasta bulionowa z grzybami powstała na początku stycznia jako wariant...
Odsłon: 110