Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 267
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4990
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4850
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44920
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 538
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 267
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4990
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4850
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44920
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 538
Składniki
W tym roku wiśnie przerobiłam na wino i na dżem. Wiśnie trzeba wydrylować, pomaga w tym drylownica. Wiśnie wrzuciłam do sokownika, posypałam cukrem i poczekałam aż sok z nich wypłynie. Wiśnie można zasypać cukrem i poczekać trzy dni aż puszczą sok i je wtedy odcisnąć. Z odciśniętych owoców można zrobić dżem. https://smaker.pl/przepis-dzem-wisniowy,163368,fafiatko.html
Uzyskałam 6 litrów soku, rozlałam je do dwóch gąsiorków o pojemności 5 litrów. Dodałam do każdego po litrze filtrowanej lub przegotowanej wody. Drożdże aktywowałam według przepisu na opakowaniu w małej ilości ciepławej wody i dodałam po równo do gąsiorków. Gąsiorki najpierw na trzy dni trzeba zatkać watą a potem można włożyć rurkę fermentacyjną. Przechowuje je w kuchni gdzie ciągle bulgocą. Teraz można poczekać, aż fermentacja się wyciszy około 6 tygodni, i zlać wino z nad osadu. Jeśli chce się zakończyć fermentację gąsiorki trzeba wstawić w zimne miejsce, lub trzeba zdezaktywować drożdże dodając po kieliszku spirytusu. Smacznego :)