Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam najlepszy przepis na wiśnie drylowane do ciast i deserów. Zaraz po frużelinie takie właśnie wiśnie w lekkim syropie są moim ulubionym sposobem na te owoce. Moim zdaniem jest to lekki syrop, bo używam tylko 300 g cukru na kilogram wiśni, a znam takie receptury, w których stosuje się kilogram cukru na kilogram wiśni. Ale wiem, że znajdą się osoby, dla których 300 g cukru to i tak jest koszmar, bo zbyt dużo, bo może lepiej użyć mniej albo miód, albo ksylitol. Cóż, wolny wybór. Ja nikogo nie namawiam. Jedynie przedstawiam najlepszy sposób na wiśnie w syropie, który nie jest ulepkiem. Pyszne wiśnie używa się do ciast i deserów, a syrop rozcieńcza się wodą i powstaje smaczny kompot. Tak robiła moja Mama i ja też od lat tak robię. Bo to są najlepsze wiśnie drylowane do słoików na zimę.
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 588
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75481
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1617
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 588
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75481
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1617
Składniki
Uwaga, to jest proporcja, w której na każdy kilogram wydrylowanych wiśni używa się około 300 g cukru. I to jest najlepsza, sprawdzona proporcja na wiśnie drylowane do deserów i ciast!
Wiśnie umyj, a następnie wydryluj ulubionym sposobem. Wiśni bez pestek (wraz z sokiem, który powstaje przy drylowaniu) powinno być 3500 g.
W dużej misce zasyp wiśnie cukrem i zostaw pod przykryciem na całą noc lub nieco dłużej. Warto od czasu do czasu przemieszać wiśnie dużą łyżką, bo wtedy cukier łatwiej się rozpuści.
Wiśnie przełóż łyżką cedzakową do siedmiu słoików po około 700 ml, rozdzielając owoce sprawiedliwie.
Pozostały w misce sok wiśniowy równie sprawiedliwie rozdziel na poszczególne słoiki. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dopełnij słoiki wodą. Ja potrzebowałam około 200 ml wody na wszystkie słoiki. Mogłabym jej nie dodawać, ale nie lubię przechowywać powietrza. Cóż, takie małe zboczenie...
Wypełnione słoiki wstaw do kotła lub pasteryzatora i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 20 minut od zagotowania. Jeśli masz dobrze opanowany jakiś inny sposób pasteryzacji – użyj go śmiało. Ja jednak najbardziej polegam na kąpieli wodnej.
Po zakończeniu pasteryzacji wyjmij słoiki na jakąś deskę i pozostaw do wystudzenia.
Tak przygotowane wiśnie drylowane można przechowywać nawet w kuchennej szafce. Ja natomiast dla wygody oraz dla zachowania tradycji wynoszę je do spiżarni. A później sięgam po wiśnie w syropie, gdy tylko potrzebuję ich do ciasta lub deseru, nawet w środku zimy. A może – zwłaszcza wtedy. Zupełnie tak samo, jak w przypadku wspaniałej frużeliny wiśniowej. Smacznego!