Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słonina konserwowa do słoików jak za dawnych lat. Długo zachowuje swoją świeżość. Można ją przechowywać nawet do kilku lat w spiżarni. Doskonale sprawdza się jako smarowidło do chleba. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Jej przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warte włożonego wysiłku.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40682
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1067
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 261
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3405
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40682
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1067
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 261
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3405
Składniki
Słoninę kroimy w kostkę i nacieramy dokładnie z każdej strony solą. Przekładamy ją do naczynia i ostawiamy na około 3-4 dni w chłodne miejsce, tak aby sól przenikła w mięso.
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę. Oba te składniki przekładamy do miski i odstawiamy na około 3-4 dni do wyschnięcia.
Po upływie 3-4 dni słoninę wyciągamy z garnka i upychamy w słoiki. Do każdego ze słoików na wierzch dodajemy suszoną cebulę z czosnkiem. Doprawiamy białym pieprzem. Dodajemy po łyżce wody (tak aby podczas pasteryzacji wytworzyła nam się na spodzie galaretka).
Słoiki ze smalcem pasteryzujemy w garnku z wodą przez około 2 godziny od momentu zagotowania. Proces powtarzamy przez dwa kolejne dni. Druga pasteryzacja powinna trwać 2 godziny. Trzecią pasteryzację możemy skrócić do koło godziny.
Słoiki ze słoniną przechowujemy w chłodnym miejscu.