Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały zakwas z buraków, z którego przygotujesz wspaniały barszcz czerwony, np. z tego przepisu: https://smaker.pl/moje-przepisy-zupy/przepis-tradycyjny-barszcz-czerwony-wigilijny,174279,bake-cook.html
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 69
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2115
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 916
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 69
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2115
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 916
Składniki
Przygotuj wszystkie składniki oraz duży słoik na kiszonki (5 litrów). Zagotuj wodę i odłóż ją do ostygnięcia, musi być letnia. Przygotuj solankę (wymieszaj sól z ostudzoną wodą). Słoik dobrze umyj i wyparz wrzątkiem. Czosnek obierz. Buraki umyj.
Buraki pokrój na cienkie plastry. Włóż do słoika warstwę buraków, dodaj kilka ząbków czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego. Następnie dodaj kolejną warstwę buraków i resztę składników. Musisz zakończyć warstwą buraków. Na koniec zalej wszystko solanką w taki sposób, aby wszystkie buraki były przykryte wodą. Solankę wlewaj ostrożnie, aby uniknąć powstaniu bąbelków powietrza. Jeśli się pojawią to je usuń. POMYSŁ: zostaw największe plastry buraków na samą górę słoika, w ten sposób pieprz nie będzie wypływał do góry. Łatwiej będzie zbierać "piankę".
Słoik lekko zakręć (gazy muszą gdzieś uciekać) i odstaw go w suche i ciemne pomieszczenie, np. spiżarka. Codziennie zajrzyj do słoika i obserwuj czy nie pojawia się piana. Jeśli jest to ją delikatnie ściągnij wyparzoną łyżką. Jeśli solanka wyparowała to dolej wody. Po 7 dniach możesz spróbować swojego zakwasu. Jeśli jest wystarczająco aromatyczny to przelej go do wyparzonych słoików lub butelek, w których będziesz przechowywać zakwas. Jeśli uważasz, że jeszcze nie ma smaku to zostaw go jeszcze na 1 - 2 dni. Butelki z zakwasem dobrze zakręć i trzymaj w lodówce do kilku tygodni.