Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwony barszcz ulubiona zupa wielu z nas. Moja na pewno. Ale najlepiej smakuje barszczyk na domowym zakwasie - nie zawiera chemii, konserwantów i nadaje zupie właściwy, niepowtarzalny smak. A zrobić sobie samemu zakwas to żaden problem. Ja robię go wg przepisu pana Jacka Kuronia.
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 156
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 306
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 156
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 306
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Składniki
Buraki obierz i pokrój cienkie plastry, jeżeli są duże to w półplasterki. Obierz czosnek i przekrój ząbki na połowę lub trzy części. Przełóż wszystko do kamionkowego lub szklanego naczynia i zalej ciepłą solanką. Na solankę zagotuj ok. 1,5 l wody i wsyp dwie pełne łyżki soli. Pogotuj chwilę, aż sól się rozpuści i trochę przestudź. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka dni - nie mniej niż 5 do 7. Zakwas, jeżeli nie zużyjesz całego, można przelać do butelek lub słoiczków i przechowywać kilka dni w lodówce, lu pasteryzować. Ot, i cała filozofia.