Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwony barszcz ulubiona zupa wielu z nas. Moja na pewno. Ale najlepiej smakuje barszczyk na domowym zakwasie - nie zawiera chemii, konserwantów i nadaje zupie właściwy, niepowtarzalny smak. A zrobić sobie samemu zakwas to żaden problem. Ja robię go wg przepisu pana Jacka Kuronia.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3220
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 589
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3701
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 268
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 446
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3220
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 589
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3701
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 268
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 446
Składniki
Buraki obierz i pokrój cienkie plastry, jeżeli są duże to w półplasterki. Obierz czosnek i przekrój ząbki na połowę lub trzy części. Przełóż wszystko do kamionkowego lub szklanego naczynia i zalej ciepłą solanką. Na solankę zagotuj ok. 1,5 l wody i wsyp dwie pełne łyżki soli. Pogotuj chwilę, aż sól się rozpuści i trochę przestudź. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka dni - nie mniej niż 5 do 7. Zakwas, jeżeli nie zużyjesz całego, można przelać do butelek lub słoiczków i przechowywać kilka dni w lodówce, lu pasteryzować. Ot, i cała filozofia.