Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwony barszcz ulubiona zupa wielu z nas. Moja na pewno. Ale najlepiej smakuje barszczyk na domowym zakwasie - nie zawiera chemii, konserwantów i nadaje zupie właściwy, niepowtarzalny smak. A zrobić sobie samemu zakwas to żaden problem. Ja robię go wg przepisu pana Jacka Kuronia.
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 274
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 122
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 64
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 100
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 274
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 122
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 64
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 100
Składniki
Buraki obierz i pokrój cienkie plastry, jeżeli są duże to w półplasterki. Obierz czosnek i przekrój ząbki na połowę lub trzy części. Przełóż wszystko do kamionkowego lub szklanego naczynia i zalej ciepłą solanką. Na solankę zagotuj ok. 1,5 l wody i wsyp dwie pełne łyżki soli. Pogotuj chwilę, aż sól się rozpuści i trochę przestudź. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka dni - nie mniej niż 5 do 7. Zakwas, jeżeli nie zużyjesz całego, można przelać do butelek lub słoiczków i przechowywać kilka dni w lodówce, lu pasteryzować. Ot, i cała filozofia.