Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykle tę sałatkę przygotowuję w październiku, gdy wykopujemy w ogrodzie nasze buraki, ale w tym roku wyjątkowo ich nie uprawialiśmy. A jak trzeba coś kupić, to wiecie sami – wciąż odkłada się to na później. Ale tak naprawdę te pyszne buraczki możemy przygotować nawet zimą, tylko papryka będzie wtedy droższa.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Buraki wyszorować i bez obierania ugotować lub upiec do miękkości. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Cebule obrać i posiekać. Podobnie paprykę – umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
Składniki zalewy – olej, cukier, ocet, sól i przyprawy zagotować. Dodać cebulę, gotować około 3 minut. Dodać paprykę i gotować jeszcze 7 minut.
Na koniec dodać utarte buraki i mieszając gotować kolejne 3 minuty. Sprawdzić, czy przypadkiem nie trzeba dodać nieco octu jabłkowego – ja dodałam, bo sałatka była troszkę za mało kwaśna.
Gorące buraczki układać w słoikach, pasteryzować 10 minut (w piekarniku pół godziny).
Tę sałatkę najlepiej przygotować od razu z podwójnej lub nawet potrójnej porcji, jeśli macie wystarczająco duży garnek. Naprawdę trudno się powstrzymać od przynoszenia ze spiżarni kolejnych i kolejnych słoików… A z podanej porcji uzyskujemy tylko 12 słoiczków o pojemności około 300 ml. Sami więc widzicie, że po prostu trzeba zrobić tych buraczków więcej! Sprawdzają się jako dodatek to rozmaitych potraw mięsnych w rodzaju zrazów czy gulaszu, ale smakują doskonale nawet na lekką kolację albo jako smaczna przekąska w środku dnia.