Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 3
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 115
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 184
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 3
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 115
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 184
Składniki
Młodej dyni nie trzeba obierać ze skórki- jest miękka jak u młodej cukinii. Można też użyć starszej dyni- ale trzeba odciąć skórkę. Dynię pokroiłam i wycięłam część miękką z pestkami. Potem jeszcze pokroiłam ją w mniejszą kostkę. Włożyłam ją do garnka, wlałam około 1centymetra wody i pod przykryciem, prażyłam ją około 20- 25 minut. Po tym czasie powinna być wręcz rozpadająca się.
Dynię zmalaksowałam na gładką masę, trzeba pamiętać, aby w teflonowych garnkach używać tylko plastikowych końcówek. Dodałam soli, tak aby było lekko przesolone. Sól zakonserwuje przetwór a później nie trzeba będzie solić zupy czy sosu.
Mus rozlałam do wyparzonych słoików i zapasteryzowałam. Jeszcze gorące wstawiam do gorącej wody na ściereczce i od momentu zagotowania wody pasteryzowałam 25-30 minut. Mus z dyni jest świetny jako baza zup, sosów warzywnych i mięsnych. Smacznego :)