Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Młodej dyni nie trzeba obierać ze skórki- jest miękka jak u młodej cukinii. Można też użyć starszej dyni- ale trzeba odciąć skórkę. Dynię pokroiłam i wycięłam część miękką z pestkami. Potem jeszcze pokroiłam ją w mniejszą kostkę. Włożyłam ją do garnka, wlałam około 1centymetra wody i pod przykryciem, prażyłam ją około 20- 25 minut. Po tym czasie powinna być wręcz rozpadająca się.
Dynię zmalaksowałam na gładką masę, trzeba pamiętać, aby w teflonowych garnkach używać tylko plastikowych końcówek. Dodałam soli, tak aby było lekko przesolone. Sól zakonserwuje przetwór a później nie trzeba będzie solić zupy czy sosu.
Mus rozlałam do wyparzonych słoików i zapasteryzowałam. Jeszcze gorące wstawiam do gorącej wody na ściereczce i od momentu zagotowania wody pasteryzowałam 25-30 minut. Mus z dyni jest świetny jako baza zup, sosów warzywnych i mięsnych. Smacznego :)