Do góry

Przetwory Przepis na:

Zupa ogórkowa na zimę

Zupa ogórkowa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 895 Ocena: 18175

Dodano:

Odsłon: 374

Nie ma to jak zupa ogórkowa z własnych kiszonych ogórków!

Składniki

  • Ogórki kiszone ( przepis dalej ) :)
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa ogórkowa na zimę

Przygotowanie

  1. Przetwór- zupę ogórkową, robi się najczęściej z mniej urodziwych ogórków, przerośniętych, przekiszonych, ale ciągle bardzo smacznych.
    *Kiszenie. Ogórki układa się w w dużym pojemniku, wkłada ząbki czosnku, liście chrzanu i łodygi kopru, zalewa solanką- na każdy litr wody 2 łyżki soli. ogórki trzeba docisnąć i po 5- 7 dniach będą gotowe.

    Ogórki starłam na grubym oczku w malakserze i nałożyłam do słoików.
    * Uwaga, przy pasteryzacji kiszonek zwartość nakłada się tylko do 3/4 wysokości- kiszonki się podnoszą- inaczej mogą "wyjść".

    Ogórki pasteryzuje się 15 minut od zagotowania wody. Nakrętki należy ponownie dokręcić po wyjęciu- uwaga na wrzątek :)

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 września Mówisz na zimę, hmmm. U nas coś czasem podobnego zostaje do zimy, ale raczej znika wcześniej ;) W tym roku trochę poszaleliśmy i być może do nowego roku dotrwamy hehe. Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń