Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z okazji powitania Chińskiego Nowego Roku na naszym stole pojawiła się chrupiąca azjatycka sałatka z rzodkwi i marchewki. Lubimy symbolicznie celebrować nadejście Chińskiego Nowego Roku, tym razem Roku Drewnianego Węża. Delikatna w smaku surówka powinna być pokrojona w długie wstążki, bo to symbolizuje pomyślność w nowym roku. Azjatycka sałatka z rzodkwi jest bardzo łatwa do zrobienia, wygląda ładnie i pasuje doskonale zarówno do tofu z patelni, jak i ryby oraz dań z kurczaka.
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 220
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 161
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2452
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7835
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 220
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 161
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2452
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7835
Składniki
Rzodkiew i marchew umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój w paski przy pomocy obieraczki.
Umieść wstążki warzywne w misce i posyp połową łyżeczki soli, a następnie wymieszaj, wygniatając dłonią. Odstaw na bok na 10 minut, aby jarzyny mogły puścić sok.
Osobno pokrój w długie paski marynowaną rzodkiew.
Z miski z warzywami odlej nadmiar wody
i dodaj paski marynowanej rzodkwi.
W osobnej miseczce wymieszaj mirin z octem,
a następnie dodaj do wstążek warzywnych i wymieszaj dokładnie.
Warto wstawić na jakiś czas do lodówki, aby azjatycka sałatka z rzodkwi i marchwi mogła nabrać pełni smaku.
Może to być cała noc, ale nawet pół godzinki już wystarczy.
Po przełożeniu do niewielkich miseczek posyp sałatkę sezamem i kilkoma nitkami zielonego szczypiorku, tylko dla ozdoby i ożywienia koloru.
Już na stole możesz dodać kilka kropel oleju sezamowego, jeśli go lubisz. Podawaj sałatkę do dań z ryby, tofu lub kurczaka, nie tylko z okazji Nowego Roku. Smacznego!