Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z gotowanych buraczków, jabłka oraz cebuli to dodatek do obiadu, który w polskiej kuchni sprawdza się od pokoleń. Jest pyszna, bardzo zdrowa oraz prosta w przygotowaniu. Możemy podawać ją w klasycznym zestawieniu obiadowym lub jako samodzielną przekąskę.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242915
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242915
Składniki
Buraczki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (przez około 50 - 60 minut)*, a następnie studzimy i obieramy ze skórki. * Mniejsze buraczki będą ugotowane już po około 30 minutach. Większe sztuki potrzebują trochę więcej czasu.
Czerwoną cebulkę kroimy w drobną kostkę, a buraczki oraz jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do tak przygotowanych składników dodajemy ocet jabłkowy, olej i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem* oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce. * Zwykły cukier możecie zastąpić ulubionym słodzikiem np. erytrytolem, ksylitolem lub miodem.
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW Sałatkę możecie przygotować także z pieczonych buraków. W takiej wersji będzie miała głębszy smak oraz kolor. Po upieczeniu i obraniu buraków, sałatkę przygotowuje się tak samo jak w kroku drugim. Jak upiec buraki? Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i każdy owijamy w folię aluminiową. Następnie układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 1 godzinę*. Po upieczeniu buraki studzimy i obieramy ze skórki. * Pod koniec sprawdźmy widelcem czy buraki są dobrze upieczone i czy nie trzeba piec ich odrobinę dłużej.