Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jestem miłośniczką wszelkich sałatek. W moim codziennym menu nie może zabraknąć surowych warzyw i owoców, które miksuję w różnorodnych kompozycjach. Wychodzę z założenia, iż na talerzu powinno być zawsze smacznie i kolorowo. Prezentuję sałatkę, którą z pewnością pokocha każdy, kto dba o zdrowie oraz podobnie jak ja lubi chrupać świeże warzywa, nie z przymusu, ale dla przyjemności.
Składniki
Pietruszkę obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wrzucamy do parowaru na 15 minut.
Ugotowana na parze pietruszka (jak i pozostałe warzywa) jest dla mnie absolutnie przepyszna. Ma lekko słodkawy smak i jest zdecydowanie bardziej aromatyczna niż taka gotowana w wodzie.
Awokado obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jabłko myjemy, ucieramy na tarce. Łodygi selera, pomidora i paprykę po umyciu kroimy w drobne kawałeczki. Składniki wrzucamy do miski.
Dodajemy odsączone z zalewy: kukurydzę, groszek i oliwki. Dodajemy rukolę, jogurt, przyprawy i orzechy. Mieszamy wszystkie składniki. Na talerzu układamy sałatkę i ugotowaną pietruszkę papryką z pestkami dyni.
Mięsożercy mogą wzbogacić danie o ugotowany na parze filet z kurczaka. Jako napój polecam świeżo wyciskany sok z marchewki. Zdrowe, smaczne i bardzo dietetyczne danie wprost idealne na lunch lub w ramach lekkiej kolacji.
Smacznego!