Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Sałatki
  • Ciasto Pychotka mocno orzechowe
  • Sałatki
  • Przepis na

Ciasto Pychotka mocno orzechowe

11.10.2016 Odsłon: 10613
5.0 (20 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Monia23
Monia23

Piekę to ciasto na specjalne okoliczności. Zawsze jest udane.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Sałatki

Surówka z topinambura

Sałatki Surówka z topinambura

Surówka z topinambura to wyjątkowe połączenie świeżości, słodyczy i chrupkośc...

  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Włoskie
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 63833

do 15 min 15 min
35
Matematyczka
Matematyczka
Desery

Babka marmurkowa

Desery Babka marmurkowa

Pyszna, mięciutka tradycyjna babka marmurkowa, rozpływająca się w ustach . Id...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 110646

> 60 min >60 min
211
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Moskole

Dodatki Moskole

Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1476

do 15 min 15 min
30
smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 817

> 60 min >60 min
4
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 425370

do 60 min 60 min
1177
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10788

do 60 min 60 min
12
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Sałatki

Surówka z topinambura

Sałatki Surówka z topinambura

Surówka z topinambura to wyjątkowe połączenie świeżości, słodyczy i chrupkośc...

  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Włoskie
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 63833

do 15 min 15 min
35
Matematyczka
Matematyczka
Desery

Babka marmurkowa

Desery Babka marmurkowa

Pyszna, mięciutka tradycyjna babka marmurkowa, rozpływająca się w ustach . Id...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 110646

> 60 min >60 min
211
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Moskole

Dodatki Moskole

Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1476

do 15 min 15 min
30
smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 817

> 60 min >60 min
4
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 425370

do 60 min 60 min
1177
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10788

do 60 min 60 min
12
Smaker
REKLAMA
Smaker
Sałatki
Smaker
Ciasto Pychotka mocno orzechowe
Autor:
Monia23
do 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Ciasto:
  • - 4,5 szklanki mąki
  • - 1,5 szklanki cukru
  • - 3 jajka
  • - 30 dag masła
  • - 3 łyżki miodu
  • - cukier waniliowy
  • - 3 łyżki octu
  • - 3 łyżeczki sody
  • Masa orzechowa:
  • - 20 dag orzechów
  • - 2 łyżki miodu
  • - 10 dag masła
  • - 10 dag cukru
  • Krem budyniowy:
  • - 4 szklanki mleka
  • - 3/4 szklanki cukru
  • - 4 łyżki budyniu śmietankowego
  • - 200 g masła
  • - 3 łyżki mąki pszennej
  • - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - cukier wanilinowy
  • - puszka masy kajmakowej
Sposób przygotowania:
1

Ciasto: do miski rozbijamy 3 całe jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość ubijamy na wysokich obrotach. Do masy jajeczno-cukrowej dodajemy miękkie masło, miód i ponownie miksujemy (miód dodajemy w postaci lejącej. Jeżeli takowej nie posiadamy, wówczas podgrzewamy miód celem uzyskania cieczy). Do całości dodajemy "zgaszoną sodę", tj. do małej miseczki nalewamy ocet, po czym dodajemy do niego sody i mieszamy. Całość powinna się nam spienić. Ocet z sodą dodajemy do wcześniej miksowanej masy i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i całość zagniatamy. Jeżeli ciasto wyjdzie nam za rzadkie, dodajemy większą ilość mąki. Ciasto dzielimy na trzy równe części i wkładamy do lodówki.

2

W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową: gotujemy dwie szklanki mleka na niewielkim ogniu. Do miski dodajemy dwie szklanki mleka, budyń, cukier, mąki i cukier waniliowy. Całość mieszamy. Do gotującego się mleka, dodajemy wymieszane w zimnym mleku składniki. Całość energicznie mieszamy aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Do letniej masy budyniowej, dodajemy miękkie masło. Całość szybciutko mieszamy.

3

Wierzch orzechowy: orzechy siekamy (ja miałam część zmielonych, stąd ta gładka powierzchnia na górze. Wszystkie składniki na masę orzechową wykładamy na patelnię i doprowadzamy do połączenia składników.

4

Wyjmujemy z lodówki wcześniej podzielone ciasto i każdy z trzech kawałków wałkujemy równomiernie na długość i szerokość standardowej blachy.

5

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią rozwałkowany płat. Na wierzch (surowe ciasto) wylewamy masę orzechową i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni na 18 minut. Z pozostałymi płatami postępujemy identycznie jednak skracamy czas pieczenia do 15 minut gdyż nie znajdują się na nich już orzechy.

6

Po upieczeniu wszystkich trzech płatów, przystępujemy do "złożenia" ciasta. Spód ciasta stanowi "goły" upieczony płat. Na jego wierzchu rozsmarowujemy masę budyniową, którą przykrywamy drugim płatem. Drugi płat smarujemy masą kajmakową (ja dałam pół puszki gdyż obawiałam się, że ciasto będzie za słodkie, ale spokojnie można wykorzystać całą puszkę. Masę kajmakową przykrywamy płatem z orzechami.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki