Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia wydaje się mało imponującym warzywem, jednak istnieje kilka sposobów, aby z tego powszechnego produktu przygotować pyszną, chrupiącą i aromatyczną potrawę. Cukinia do obiadu wymaga tylko kilku składników i dużej patelni. W wersji grillowanej lub pieczonej jest równie pyszna, choć smażenie zajmie ci najmniej czasu. Cukinię z cytryną i tymiankiem możesz podawać do dań wegetariańskich, drobiu, owoców morza lub ryb, a nawet przegryźć jako samodzielną przekąskę. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie potrzebujesz chrupiącego i cytrusowo-ziołowego dodatku do innych potraw.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 931
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4163
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 931
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4163
Składniki
Cukinię dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój w równe plasterki (o grubości ok. 1,5 cm). Wybierz równe warzywa o podobnej wielkości, aby uzyskać mniej więcej takie same plasterki. Dzięki temu równo usmażą się na patelni.
Cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj. Następnie zetrzyj skórkę na drobnych oczkach tarki. Zetrzyj tylko żółtą skórkę bez białych błonek, które są gorzkie. Z owoców wyciśnij sok, uważając, by nie wpadły pestki. Pokrojone cukinie umieść w naczyniu. W miseczce wymieszaj 2-3 łyżki oleju, dodaj 1 łyżeczkę skórki z cytryny i 2 łyżki soku, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Polej marynatą cukinie, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.
Rozgrzej dużą patelnię, wyłóż plasterki cukinii tak, aby nie nachodziły na siebie. Dołóż łyżkę masła i 2 gałązki świeżego tymianku, smaż na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskasz rumiany kolor. Cukinię przekręcaj najlepiej szczypcami, aby warzywo nie puściło soku. Odkładaj usmażone warzywo na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Resztę skórki z cytryny rozetrzyj z solą za pomocą szerokiego noża, aby otrzymać cytrynową sól. Cukinię do obiadu podawaj na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Posyp cytrynową solą i świeżym tymiankiem. Możesz udekorować także drobno tartym parmezanem.