Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszona cukinia jednodniowa to bardzo fajny sposób na przygotowanie szybkiej kiszonki, która może być ładną, łatwą i szybką sałatką do obiadu. Uwaga, zwykle do jutrzejszego obiadu! Pokrojona w cieniutkie paski cukinia kisi się bardzo szybko. Jest idealna do jedzenia już po 24 godzinach, więc warto dobrze wybrać czas kiszenia. Moje pierwsze próby z kiszeniem cukinii pokrojonej w cienkie paski nie zakończyły się sukcesem. A to dlatego, że dałam jej zbyt dużo czasu na beztroską fermentację – były to caluśkie 2 dni! Po tym czasie cukinia była bardzo smaczna, ale dość mocno kwaśna i nieco zbyt miękka. Kurczę, przecież nie o to mi chodziło! Chciałam mieć surówkę, może nawet lekko chrupiącą? Więc następnym razem dałam jej tylko 24 godziny i zaraz potem schowałam do lodówki. I okazało się, że to strzał w dziesiątkę! Taka cukinia jednodniowa jest naprawdę smaczna i ma odpowiednią konsystencję – czyli nie zmienia się w miękką miazgę.
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5445
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 87
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 182
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 965
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5445
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 87
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 182
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 965
Składniki
Wybierz 2-3 młode cukinie. Pokrój je wzdłuż – bez obierania ze skórki – w cienkie paski czy raczej plasterki. Do tego celu najlepiej nadaje się obieraczka.
Paski cukinii (u mnie – dwukolorowe), czosnek, chrzan i koper umieść w słoju. Jeśli chcesz – możesz dodać inne ulubione zioła i przyprawy.
Przygotuj solankę – do litra wody dodaj jakieś 25 g soli kłodawskiej niejodowanej – tylko takiej używam do przygotowania kiszonek. Może się okazać, że tej solanki będzie potrzeba nieco więcej niż litr.
Gotową solanką (zimną) zalej umieszczone w słoju paski cukinii i przyprawy. Słoik zakręć i zostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny i zaraz potem wstaw do lodówki. Bo trzeba przerwać/mocno spowolnić fermentację.
Możesz też – zamiast wstawiać do chłodu – po prostu zjeść cukinię jednodniową od razu, mniam!
Przygotowanie tak ukiszonej cukinii jest niezwykle proste, a rezultat – efektowny. Ukiszone paski wyglądają bardzo atrakcyjnie i zdołają uświetnić każdą imprezę. Czy to będzie grill z sąsiadami, ognisko z przyjaciółmi, czy też bardziej oficjalne przyjęcie – cukinia jednodniowa wszędzie doskonale się sprawdzi.