Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszona kapusta do obiadu to wyjątkowy dodatek, który dodaje każdemu smaku i aromatu. Całość jest jedwabista i rozpływająca się w ustach, a przyprawy przyjemnie przełamują słodycz warzyw. Danie znakomicie rozgrzewa, dzięki czemu szczególnie dobrze sprawdzi się podczas zimnych, ciemnych dni.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Z kapusty wytnij rdzeń i poszatkuj ją w cienkie paski. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i sporą szczyptę soli. Smaż całość na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 5-8 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir. Smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa zaczną aromatycznie pachnieć.
Dołóż marchewkę i zalej całość ok. 100 ml wody. Gotuj przez 7 minut, do lekkiego zmiękczenia marchwi. Następnie dodaj kapustę w kilku partiach, pozwalając jej zwiędnąć przed dodaniem kolejnej.
Gdy całość znajdzie się w garnku, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Wymieszaj i duś na średnim ogniu przez ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Duszoną kapustę do obiadu podawaj jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych lub duszonych.
Resztki przechowuj w lodówce do 2 dni. Podgrzewaj w garnku, na małym ogniu.