Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka szparagowa należy do tzw. roślin strączkowych – wyjątkowo zdrowych i pożywnych. Warto wzbogacać posiłki o zasobne w białko i kwasy omega kolorowe strączki. Żółte czy zielone? Zdanie są podzielone, więc można łączyć oba rodzaje. Najpopularniejszym sposobem podania fasolki szparagowej do obiadu jest okraszenie jej masłem i bułką tartą. To jednak wysokokaloryczny wariant. Równie pyszna jest z oliwą, czosnkiem i ziołami!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 301
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4370
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3611
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30412
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 301
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4370
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3611
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30412
Składniki
Opłucz w durszlaku pod bieżącą wodą oba rodzaje fasolki (każdą z osobna – na razie nie łącz ich ze sobą) i odetnij z nich końcówki (tak, by nie odsłonić wnętrza strączków).
Zagotuj wodę z cukrem i solą. Włóż do niej zieloną fasolkę. Po kilku minutach dodaj żółtą fasolkę, która gotuje się krócej. Czas gotowania zależy od „wieku” strączków. Młoda fasolka gotuje się krócej niż starsza. By sprawdzić, czy jest już miękka, po prostu wyłów jeden strączek i go rozkrój. Zielona fasolka zwykle gotuje się 10-20 minut, żółta – 5-10 minut.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz go z oliwą i posiekanymi ziołami. Odcedź ugotowaną fasolkę i wymieszaj z przygotowaną oliwą.
Fasolkę szparagową do obiadu podawaj gorącą. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Jest przy tym świetnym substytutem mięsa, ponieważ zawiera dużo białka. Oczywiście możesz też wzbogacić fasolką szparagową dania mięsne. Albo potraktować ją jako samodzielne danie.