Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka szparagowa należy do tzw. roślin strączkowych – wyjątkowo zdrowych i pożywnych. Warto wzbogacać posiłki o zasobne w białko i kwasy omega kolorowe strączki. Żółte czy zielone? Zdanie są podzielone, więc można łączyć oba rodzaje. Najpopularniejszym sposobem podania fasolki szparagowej do obiadu jest okraszenie jej masłem i bułką tartą. To jednak wysokokaloryczny wariant. Równie pyszna jest z oliwą, czosnkiem i ziołami!
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1224
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1270
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 205
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1224
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1270
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 205
Składniki
Opłucz w durszlaku pod bieżącą wodą oba rodzaje fasolki (każdą z osobna – na razie nie łącz ich ze sobą) i odetnij z nich końcówki (tak, by nie odsłonić wnętrza strączków).
Zagotuj wodę z cukrem i solą. Włóż do niej zieloną fasolkę. Po kilku minutach dodaj żółtą fasolkę, która gotuje się krócej. Czas gotowania zależy od „wieku” strączków. Młoda fasolka gotuje się krócej niż starsza. By sprawdzić, czy jest już miękka, po prostu wyłów jeden strączek i go rozkrój. Zielona fasolka zwykle gotuje się 10-20 minut, żółta – 5-10 minut.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz go z oliwą i posiekanymi ziołami. Odcedź ugotowaną fasolkę i wymieszaj z przygotowaną oliwą.
Fasolkę szparagową do obiadu podawaj gorącą. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Jest przy tym świetnym substytutem mięsa, ponieważ zawiera dużo białka. Oczywiście możesz też wzbogacić fasolką szparagową dania mięsne. Albo potraktować ją jako samodzielne danie.