Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super zdrowa i szybka w przygotowaniu sałatka. Sprawdzi się zarówno na ciepło jak i podana na zimno.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8949
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10554
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8949
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10554
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy pęczak. Na szklankę kaszy dajemy dwie szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy moc grzewczą na około 20% i gotujemy pod przykryciem 17 minut
Cukinie przekrawamy wzdłuż a następnie połówkę kolejny raz wzdłuż. Kroimy ją w około 5mm kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cukinię. Zaraz po położeniu cukinii na patelni należy ją sowicie posolić i oprószyć pieprzem. Solimy do momentu aż będzie złocista
Czerwoną cebulą kroimy w drobną kostkę (w filmie pokazuję najwygodniejszy sposób krojenia cebuli). Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, jeśli są większe to na ćwiartki.
Ugotowany pęczek, usmażoną cukinię, cebulę i pomidorki kotajlowe wrzucamy do miski. Listki: mięty, kolendry i bazylii zwijamy w rulonik i kroimy niezbyt drobno. Dorzucamy je do miski. Dodajemy sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek (proszę jej nie żałować). Podajemy na ciepło lub na zimno w zależności od preferencji. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak wykonać taką sałatkę.