Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super zdrowa i szybka w przygotowaniu sałatka. Sprawdzi się zarówno na ciepło jak i podana na zimno.
Śledzie zawierają kwasy omega 3, są bogatym źródłem witaminy A, D i E, która...
Odsłon: 281
Brukselka smażona w sosie sojowym, lekko karmelizowana, to danie o intensywny...
Odsłon: 3860
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 6215
Śledzie zawierają kwasy omega 3, są bogatym źródłem witaminy A, D i E, która...
Odsłon: 281
Brukselka smażona w sosie sojowym, lekko karmelizowana, to danie o intensywny...
Odsłon: 3860
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 6215
Składniki
Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy pęczak. Na szklankę kaszy dajemy dwie szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy moc grzewczą na około 20% i gotujemy pod przykryciem 17 minut
Cukinie przekrawamy wzdłuż a następnie połówkę kolejny raz wzdłuż. Kroimy ją w około 5mm kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cukinię. Zaraz po położeniu cukinii na patelni należy ją sowicie posolić i oprószyć pieprzem. Solimy do momentu aż będzie złocista
Czerwoną cebulą kroimy w drobną kostkę (w filmie pokazuję najwygodniejszy sposób krojenia cebuli). Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, jeśli są większe to na ćwiartki.
Ugotowany pęczek, usmażoną cukinię, cebulę i pomidorki kotajlowe wrzucamy do miski. Listki: mięty, kolendry i bazylii zwijamy w rulonik i kroimy niezbyt drobno. Dorzucamy je do miski. Dodajemy sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek (proszę jej nie żałować). Podajemy na ciepło lub na zimno w zależności od preferencji. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak wykonać taką sałatkę.