Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowa, bo trochę kwaśna i trochę słodka, bardzo aromatyczna – kiszona kapusta z ananasem i marchewką. Marchewka dodaje głównie koloru, ananas zaś słodyczy, aromatu i smaku. Dzięki tym atutom moja kiszonka stanowi gotową surówkę do obiadu, która szczególnie dobrze komponuje się z wszelkimi daniami egzotycznymi. Ba, kapusta z ananasem nadaje się nawet na deser, na zdrowy podwieczorek i na pyszną przekąskę o każdej porze dnia. Jest pyszna, warto ją przygotować! WAŻNA UWAGA - to jest proporcja na 1-litrowy słoik, a wszystkie składniki ważyłam po oczyszczeniu/obraniu.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 96
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 96
Składniki
Uprzedzając rozmaite pytania - miałam do dyspozycji górę świeżo poszatkowanej kapusty, bo akurat nastawiałam kilka różnych kapuścianych kiszonek. Kapusta była zupełnie zwyczajna, kupiona w warzywniaku. Nie bio, nie z własnej uprawy - wyjaśniam, bo sporo ludzi o to pyta.
Oraz pyszną marchewkę prosto od rolnika,
a także świeżo zakupionego ananasa.
Ananas był zwyczajny, marketowy, a nie jakiś bio albo eko. Więc skórki i wszelkie resztki wyrzuciłam na kompost, a nie nastawiłam z nich lemoniady czy octu, co mi się zdarza, gdy mam "lepszego" ananasa.
W dużej misce zmieszaj kapustę i marchewkę z solą. Przez kilka minut wygniataj dłonią, aż warzywa nieco zmiękną i zaczną puszczać sok. A wtedy dodaj kostki ananasa i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i zostaw na kilka godzin do zmorzenia (zmiękczenia).
Kapustę, marchewkę i ananasa przekładaj po trochu do litrowego słoika, ubijając kolejne warstwy. Wszystko po to, aby w słoiku nie było pęcherzyków powietrza i żeby wszystko się zmieściło. Czym ubijać? Ja używam muddlera, który kiedyś kupiłam sobie do przygotowywania drinka mojito, świetnie się sprawdza!
Wierzch kiszonki musi być pokryty sokiem. Zakręć słoik i postaw na tacy, bo prawdopodobnie już następnego dnia nadmiar płynu zacznie wyciekać spod nakrętki. Podczas burzliwej fermentacji codziennie otwórz słoik, ubij kapustę i zakręć ponownie. Po 2-3 dniach już nie będzie trzeba otwierać słoika, bo fermentacja się uspokoi.
Kapustę z ananasem zostaw na około 7-10 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś w chłodne miejsce i tam przechowuj.
Jeśli chodzi o wszelkie nowe kiszonki, to jestem ciekawska i niecierpliwa. Zawsze zaczynam próbować już po 4-6 dniach, bo najbardziej na świecie lubię małosolne ogórki i mało kwaśne wszelkie inne kiszonki. To dlatego nie kiszę wielkiej beczki kapusty jesienią. Wolę kisić na bieżąco, kupując kolejne główki w sklepach, na targu lub w warzywniaku. Kiszę tak kapustę aż do późnej wiosny, dopóki udaje mi się kupić względnie dobrej jakości główki. Takie, które są jędrne i da się je poszatkować. Więc i tym razem nie wytrzymałam i spróbowałam najnowszej kiszonki już po pięciu dniach. I zaraz potem przeniosłam słoik do zimnej spiżarni, bo dla mnie kapusta z ananasem już na tym etapie smakowała idealnie!