Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta wariacja koreańskiego smakołyku. Zdrowa, smaczna i piekielnie ostra :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10090
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1157
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 560
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10090
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1157
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 560
Składniki
Kapustę kroimy na niewielkie kwadratowe kawałki (wielkość według uznania) bez głąba. Umieszczamy w dużej szklanej misie lub garnku, zasypujemy 4 łyżkami soli i zalewamy 2 litrami wody. Przyciskamy talerzem i odstawiamy na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy pastę.
Do rondla wlewamy zimną wodę 180 gr, wsypujemy cukier i mąkę, mieszając doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 1 minutę. Ściągamy z ognia i studzimy. Do blendera wkładamy obraną małą cebulkę, 3 ząbki czosnku, obrany imbir i miksujemy na pastę. Do przestudzonej masy mącznej dodajemy pastę z blendera oraz pastę z papryczek chili. Dokładnie mieszamy. Dodajemy sól do smaku i mieszamy. Dodajemy posiekaną dymkę i dokładnie mieszamy.
Kapustę pekińską należy odcedzić i odcisnąć. Przełożyć do dużego garnka, dodać pastę kimchi i dokładnie wymieszać rękami w rękawiczkach. Przełożyć do wyparzonych słoików (u mnie wyszły dwa półlitrowe i jeden 300ml ) i szczelnie zakręcić. Pozostawić na blacie przez co najmniej 2 dni, w tym czasie zacznie się proces fermentacji. Po dwóch dniach można przełożyć słoiki do lodówki a kimchi nadaje się już do spożycia.