Do góry

Sałatki Przepis na:

Kimchi

Kimchi

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 231

Dodano:

Odsłon: 338

Kiszona kapusta tylko w wersji azjatyckiej pikantniejsza i bardziej aromatyczna niż nasza polska kiszona kapusta. Jest pełna witamin i niskokaloryczna o pięknym różowym kolorze od rzodkiewek Do przygotowania kimchi wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów oraz co najmniej 24 godziny na fermentację.

Składniki

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2-3 pęczki rzodkiewek
  • 4-5 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 3-4 cm świeżego imbiru
  • 1½ łyżki soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kimchi

Przygotowanie

  1. Poszatkować kapustę i rzodkiewki. Posypać solą i odstawić na godzinę.

  2. Posiekać drobno czosnek.
    Obrany imbir i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Pokroić papryki.

  3. Wszystkie składniki dodać do kapusty odstawić do fermentacji. Pozostawić w temperaturze pokojowej w zamkniętym słoiku przez 1-2 dni. Kimchi powinno zacząć kwaskowato pachnieć i smakować, Po tym czasie można umieścić je w lodówce, co spowolni fermentację, choć nie zatrzyma jej całkowicie. Można jeść kimchi po paru dniach zależne od tego czy lubimy mniej czy bardziej kwaśny smak .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń