Do góry

Sałatki Przepis na:

Koreańska surówka z cukinii. Idealna do słoików

Koreańska surówka z cukinii. Idealna do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 1383

Dodano:

Odsłon: 17991

Cukinia to bardzo niepozorne w smaku warzywo, z którego można wyczarować wiele wspaniałych i pełnych smaku potraw. Jednym z nich jest ta pyszna i aromatyczna surówka. Stanowi ona idealny dodatek do dań obiadowych. Możemy cieszyć się nią świeżą, w sezonie, lub zamknąć w słoiczkach i zawekować na zimę. Jest naprawdę przepyszna i jej smak was zachwyci.

Składniki

  • 500 G CUKINII
  • 2 ŚREDNIE MARCHEWKI
  • 1 CZERWONA PAPRYKA
  • 1 CEBULA
  • 3 ZĄBKI CZOSNKU
  • GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI
  • GARŚĆ KOPERKU
  • 100 ML OLIWY Z OLIWEK
  • 1 ŁYŻKA OCTU 10 % MOŻNA ZAMIENIC NA OCET JABŁKOWY
  • 2 ŁYŻECZKI CUKRU
  • 1 1/2 SOLI
  • 1 ŁYŻECZKA SUSZONEJ MIELONEJ KOLENDRY
  • 1 ŁYŻECZKA SŁODKIEJ PAPRYKI
  • 1/2 ŁYŻECZKI OSTREJ PAPRYKI
  • 1/2 ŁYŻECZKI CZARNEGO PIEPRZU
  • ZIARNA SEZAMU DO POSYPANIA SURÓWKI
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Koreańska surówka z cukinii. Idealna do słoików

Przygotowanie

  1. CUKINIE UMYĆ, ODCIĄĆ KOŃCÓWKI I POKROIĆ W CIENKIE PASECZKI. MOŻNA ZROBIĆ TO NOŻEM LUB ZA POMOCĄ MANDOLINY. POKROJONA PRZEŁOŻYĆ DO MISKI, ZASYPAĆ SOLA I ODSTAWIĆ NA BOK ABY WYPUŚCIŁA SOK.

  2. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

    MARCHEWKĘ OBRAĆ I RÓWNIEŻ POKROIĆ W CIENKIE PASECZKI LUB ZETRZEĆ NA TARCE. OBRANĄ CEBULE POKROIĆ W CIENKIE PÓL-TALARKI. PAPRYKĘ RÓWNIEŻ POKROIĆ W PASECZKI, CZOSNEK DROBNO POSIEKAĆ LUB ZETRZEĆ NA TARCE. ZIOŁA DROBNO POSIEKAĆ.

  3. KIEDY CUKINIA WYPUŚCI SOK, DOBRZE GO ODCISNĄĆ I ODLAĆ. DO CUKINII DODAĆ PRZYGOTOWANE WCZEŚNIEJ SKŁADNIKI I WYMIESZAĆ.

    PRZYGOTOWAĆ ZALEWĘ: DO SZKLANKI WLAĆ OLEJ I OCET, A NASTĘPNIE WYMIESZAĆ Z PRZYPRAWAMI. TAK PRZYGOTOWANA ZALEWĄ POLAĆ SURÓWKĘ. GOTOWA SURÓWKĘ ODSTAWIĆ DO LODÓWKI NA 2 GODZINY, ABY DOBRZE SIĘ ZAMARYNOWAŁA.

    PRZED PODANIEM POSYPAĆ PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU.

    JEŚLI SURÓWKĘ PLANUJEMY ZAWEKOWAĆ, WYPLENIAMY NIĄ WYPARZONE SŁOIKI. SŁOIKI ZAKRĘCAMY I WSTAWIAMY DO GARNKA Z WODA. WODA MA SIĘGAĆ MINIMUM DO 3/4 WYSOKOŚCI SŁOIKA. WODĘ ZAGOTOWUJEMY I SŁOIKI GOTUJEMY, NA ŚREDNIM GRZANIU, 25 MINUT. JESZCZE GORĄCE WYJMUJEMY Z WODY I ODSTAWIAMY DENKAMI DO DOŁU DO WYSTYGNIĘCIA.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń