Długo czekałam na idealną okazję na przetestowanie tej sałatki i w końcu stało się! Sałatka „Król Imprezy” wjechała na stół z okazji moich 30-stych urodzin i muszę przyznać, że z miejsca podbiła serca moich gości – najpierw swoim nietypowym wyglądem, a później smakiem.
Król Imprezy
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka ostra
- sól i pieprz
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- pół główki sałaty lodowej
- 4 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200 g startego sera żółtego do posypania wierzchu
- nachosy o dowolnym smaku (u mnie chili)
- SOS CZOSNKOWY: 1 mały jogurt naturalny
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka ostra
- sól i pieprz
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- pół główki sałaty lodowej
- 4 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200 g startego sera żółtego do posypania wierzchu
- nachosy o dowolnym smaku (u mnie chili)
- SOS CZOSNKOWY: 1 mały jogurt naturalny
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz

Etapy przygotowania
Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od rozgrzania niewielkiej ilości oleju na patelni, na który dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę ją przysmażamy, po czym dodajemy mięso mielone. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Następnie pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy z zalewy. Z podanych wyżej składników przygotowujemy sos czosnkowy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W szklanej misce składniki układamy warstwowo: 1. pokrojona sałata lodowa 2. pokrojone w kostkę pomidory 3. mięso mielone 4. pieczarki 5. kukurydza 6. czerwona fasola 7. sos 8. starty ser 9. pokruszone nachosy Wokół naczynia układamy nachosy. I już – gotowe! Smacznego! :)

.

.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka ostra
- sól i pieprz
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- pół główki sałaty lodowej
- 4 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200 g startego sera żółtego do posypania wierzchu
- nachosy o dowolnym smaku (u mnie chili)
- SOS CZOSNKOWY: 1 mały jogurt naturalny
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz
Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od rozgrzania niewielkiej ilości oleju na patelni, na który dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę ją przysmażamy, po czym dodajemy mięso mielone. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Następnie pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy z zalewy. Z podanych wyżej składników przygotowujemy sos czosnkowy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W szklanej misce składniki układamy warstwowo: 1. pokrojona sałata lodowa 2. pokrojone w kostkę pomidory 3. mięso mielone 4. pieczarki 5. kukurydza 6. czerwona fasola 7. sos 8. starty ser 9. pokruszone nachosy Wokół naczynia układamy nachosy. I już – gotowe! Smacznego! :)
.
.