Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadchodzą święta, czyli czas dość ciężkostrawnych i wysokokalorycznych posiłków. Nawet sałatki pełne są wówczas majonezu – bo jak inaczej przyrządzić tradycyjnego Oliwiera czy śledziową szubę. Jeśli zapragniesz odmiany od takiego menu, dobrym pomysłem na szybką przekąskę będzie lekka sałatka ryżowa. Nie musisz ściśle przestrzegać poniższej receptury. Jeśli wolisz, zastąp ogórki kiszone konserwowymi. Możesz dodać do tej sałatki tuńczyka z puszki albo kurczaka z rosołu. Pozostań jednak przy bazie w postaci ryżu i zdrowej, lekkostrawnej oliwie.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19922
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6961
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243773
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19922
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6961
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243773
Składniki
Ugotuj ryż na sypko. Wysyp z woreczka, jeśli używasz tak pakowanego. Zalej 170 ml gorącej wody i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem do chwili, aż ryż wchłonie całą wodę. Wówczas wyłącz palnik i zostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Odcedź kukurydzę z zalewy. Pokrój ogórki kiszone w kosteczkę. Posiekaj koperek i szczypiorek. Połącz warzywa z ryżem w odpowiednio dużej misce i wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz oliwę z oliwek, wodę, sok z cytryny i miód. Możesz użyć szczelnego słoika, by łatwiej ci było (jak w shakerze) wymieszać tłuszcz z wodą. Do sosu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i odrobinę chili. Ponownie wymieszaj całość i od razu dodaj do sałatki.