Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaalouk to marokańska sałatka z pieczonego bakłażana, z dodatkiem pomidorów i pachnących przypraw. Podobno ile gospodyń, tyle jest przepisów na zaalouk. Oto moja wersja tego dania, do którego podałam grillowane kiełbaski jagnięce.....
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2658
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4640
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102195
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6535
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2658
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4640
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102195
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6535
Składniki
Bakłażany pokroić w słupki, oprószyć solą, skropić oliwą, przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10-15 minut.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i krojone pomidory, wsypać przyprawy. Dusić na niewielkim ogniu przez 8-10 minut. Następnie dodać pieczonego bakłażana i gotować jeszcze przez 5 minut. Używając widelca rozgnieść część bakłażanów na papkę, resztę pozostawiając w kawałkach.
Gotowy zaalouk doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać posypany siekaną kolendrą, skropiony oliwą.