Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaalouk to marokańska sałatka z pieczonego bakłażana, z dodatkiem pomidorów i pachnących przypraw. Podobno ile gospodyń, tyle jest przepisów na zaalouk. Oto moja wersja tego dania, do którego podałam grillowane kiełbaski jagnięce.....
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17836
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6725
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17836
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6725
Składniki
Bakłażany pokroić w słupki, oprószyć solą, skropić oliwą, przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10-15 minut.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i krojone pomidory, wsypać przyprawy. Dusić na niewielkim ogniu przez 8-10 minut. Następnie dodać pieczonego bakłażana i gotować jeszcze przez 5 minut. Używając widelca rozgnieść część bakłażanów na papkę, resztę pozostawiając w kawałkach.
Gotowy zaalouk doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać posypany siekaną kolendrą, skropiony oliwą.