Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proponuję szyką i kolorową sałatkę w jadalnych miseczkach, które zrobione są z pieczonych tortilli. Sałatce towarzyszy dressing z awokado i kolendry. Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli to pomysł na kolrową przekąskę na imprezę czy kolację. Zaskocz znajomych!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16886
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 327
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 851
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24170
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16886
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 327
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 851
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24170
Składniki
Zaczynamy od przygotowania miseczek z tortilli. Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Tortille smarujemy odrobinką oliwy. Układamy każdą w miseczce, modelując kształt. Pieczemy ok. 12 minut. Na 3 minuty przed końcem wyciągamy je z piekarnika i układamy w środku wiórki sera. Wstawiamy i pieczemy jeszcze chwilę do roztopienia się mozzarelli. Po upieczeniu zostawiamy je do wystygnięcia na kilka chwil.
Wszystkie składniki dressingu blendujemy lub miksujemy. W razie potrzeby dodajemy kilka kropli mleka jeśli chcemy by dressing nie miał zbyt gęstej konsystencji. Wstawiamy do lodówki na 10 minut do schłodzenia.
W każdej miseczce układamy kolejno: liście sałaty, czarną fasolę, kawałki pomidora, awokado, kurczaka. Dekroujemy kleksem z zielonego dressingu, posiekanym szczypiorkiem i kolendrą. Smacznego!