Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proponuję szyką i kolorową sałatkę w jadalnych miseczkach, które zrobione są z pieczonych tortilli. Sałatce towarzyszy dressing z awokado i kolendry. Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli to pomysł na kolrową przekąskę na imprezę czy kolację. Zaskocz znajomych!
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8516
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2989
Polecam.
Odsłon: 1763
Polecam.
Odsłon: 506
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8516
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2989
Polecam.
Odsłon: 1763
Polecam.
Odsłon: 506
Składniki
Zaczynamy od przygotowania miseczek z tortilli. Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Tortille smarujemy odrobinką oliwy. Układamy każdą w miseczce, modelując kształt. Pieczemy ok. 12 minut. Na 3 minuty przed końcem wyciągamy je z piekarnika i układamy w środku wiórki sera. Wstawiamy i pieczemy jeszcze chwilę do roztopienia się mozzarelli. Po upieczeniu zostawiamy je do wystygnięcia na kilka chwil.
Wszystkie składniki dressingu blendujemy lub miksujemy. W razie potrzeby dodajemy kilka kropli mleka jeśli chcemy by dressing nie miał zbyt gęstej konsystencji. Wstawiamy do lodówki na 10 minut do schłodzenia.
W każdej miseczce układamy kolejno: liście sałaty, czarną fasolę, kawałki pomidora, awokado, kurczaka. Dekroujemy kleksem z zielonego dressingu, posiekanym szczypiorkiem i kolendrą. Smacznego!