Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem zapraszam na nieco egzotyczny dla naszych kubków smakowych meksykański lunch. Jest pyszny – to chyba oczywiste – ale i łatwy do zrobienia, a w dodatku stanowi pełnowartościowy posiłek. Odpowiedni dla osób unikających glutenu i wegetarian, a jeśli “zwykły” majonez zastąpisz wegańskim i nie dodasz do potrawy jajka – będzie to propozycja idealna dla każdego weganina. Ładnie wygląda rozłożony na dużym talerzu, ale nadaje się też idealnie do lunch-boxu.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 271
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 3195
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1841
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3562
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 29213
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 271
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 3195
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1841
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3562
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 29213
Składniki
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj ją do momentu, aż zbieleje i zmięknie. Dodaj zmiażdżony czosnek, a po minutce dorzuć odcedzoną czarną fasolę i ostry sos chili – tyle, ile lubisz. Wymieszaj, podgrzewaj przez chwilę, aż smaki ładnie się połączą. Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Gdy fasola stygnie, pokrój w kostkę pomidory (jeśli chcesz – możesz obrać je ze skórki). Posiekaj drobniutko papryczkę jalapeno i natkę pietruszki lub kolendry. Ja używam pietruszki, bo nawet zimą obficie rośnie w naszym ogrodzie, więc nie muszę kupować natki kolendry, ale niech każdy użyje tego, co lubi najbardziej. W miseczce wymieszaj pomidory, jalapeno, natkę. Oprósz odrobiną pieprzu i soli.
Awokado pozbaw pestki i skóry. Połówki pokrój w plastry (możesz skropić je cytryną, aby nie ciemniały, zwłaszcza przechowywane dłużej w pudełku śniadaniowym).
Jajka obierz ze skorupek, każde z nich przekrój na pół. Wszystkie składniki poukładaj ładnie na dwóch dużych talerzach. Na środku każdego talerza połóż spory kleks majonezu lub śmietany.
Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz zapakować wszystkie składniki lunchu do pudełka i zabrać do szkoły, pracy, na uczelnię, na wycieczkę. Musisz tylko zadbać o to, by po otwarciu pudełka wszystko wyglądało ładnie, bo w wyglądzie i kontrastach tkwi urok tego dania. To nie może być wymieszany misz-masz, choćby i najsmaczniejszy.
Ładny, prosty i pyszny meksykański lunch gotowy. Spróbujesz? Smacznego!