Do góry

Sałatki Przepis na:

Modro kapusta inaczej

Modro kapusta inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 559

Dodano:

Odsłon: 4230

Chyba każdy zna śląską modrą kapustę ale moja w trochę innym wydaniu:)

Składniki

  • 1,2 kg kapusty czerwonej
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • laska cynamonu
  • szklanka soku jabłkowego
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • sól pieprz cukier
  • łyżka masła
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Modro kapusta inaczej

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować,jabłka obrać pokroić w ósemki,cebule posiekać w kosteczkę.Rozgrzać masło na patelni i posmażyć cebulę dodać jabłka i kapustę.Dodać laskę cynamonu(można dodać 1 łyżeczkę sypkiego cynamonu)wlać szklankę soku jabłkowego.Doprawić solą do smaku.Gotować na małym ogniu aż kapusta zmięknie.Dodać na koniec ocet balsamiczny i powidła śliwkowe dodać trochę pieprzu i ewentualnie jeszcze soli i trochę cukru.Kapusta smakuje lepiej po ok1-2 godz aż smaki się przegryzą.Najlepiej w towarzystwie klusek i rolady śląskiej:)
    Smacznego:P

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń